‘Decidim avui la ciutat de demà’

El procés de planificació estratègica Mataró Agenda Urbana 2030 constitueix els seus òrgans de governança

  • Així s’inicia un procés de reflexió participatiu que compta amb un equip de persones expertes en diferents àmbits

El procés de planificació estratègica Mataró Agenda Urbana 2030 constitueix els seus òrgans de governança

Ayuntamiento de Mataró

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde de Mataró (Maresme), David Bote, va presidir el 28 de febrer l’acte de constitució oficial dels òrgans de governança del procés Mataró Agenda Urbana 2030. En primer lloc es compta amb una comissió assessora, formada per un grup de cinc persones expertes en diferents temàtiques: els comissionats i comissionades. En segon lloc hi ha la comissió Mataró Agenda Urbana 2030 formada pel regidor d’Estratègia Agenda Urbana - Mataró 2030, Dani Hurtado, i representants de tots els grups municipals.

Mataró Agenda Urbana 2030 és «un procés de reflexió en què es vol comptar amb tota la ciutadania i agents del territori per definir la ciutat per a les generacions futures», defensen des de l’ajuntament. El full de ruta ha d’incloure els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per les Nacions Unides en l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i que ja són l’eix vertebrador del Pla de Mandat de Mataró 2021-2023.

En aquest exercici de reflexió, Mataró parteix de l’anterior pla estratègic, el Mataró 20/22 que va plantejar tres reptes globals: la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat; la igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial; i la imatge, el reconeixement i la promoció de ciutat.

Mataró té aquest compromís, que s’ha de definir i aplicar a mitjà i llarg termini d’acord amb l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda Urbana Espanyola. De fet, la ciutat de Mataró és una de les 121 escollides pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per desenvolupar aquest procés per tal de valorar qualitat, singularitat i capacitat de convertir-se en referent per altres municipis. «Aquest treball, que ha de comptar amb el pla d’actuació al setembre vinent, ha de ser un valor afegit per Mataró en el moment d’aconseguir Fons Europeus», assenyalen des de l’ajuntament.

La fase inicial del projecte compta amb un equip de sis professionals, els comissionats i comissionades, referents en el seu àmbit, que aportaran la mirada de l’experiència.

La Comissió Assessora de Mataró

Jordi Marín és el coordinador i responsable de l’àmbit de Ciutat Intel·ligent i Connectada. Exdirector general de Microsoft a Catalunya, és una de les figures més transcendentals en la transformació digital del país. Fernando Fantova és consultor social expert en política, gestió i intervenció social i s’encarrega d’enfocar el plantejament de Ciutat Inclusiva.

Míriam Garcia és doctora en arquitectura, paisatgista i tècnica urbanista i és la comissionada per Ciutat Resilient. Pere Merino, emprenedor i executiu mataroní amb una experiència de 30 anys en l’àmbit de la creació de software i serveis biotecnològics, és el responsable de Ciutat Pròspera. Carolyn Daher és especialista en salut pública traslladant la investigació científica cap a la presa de decisions polítiques i és la comissionada per una Ciutat Ecològica i Saludable.

Participació ciutadana

«La ciutadania de Mataró pot comptar amb aquest equip per vehicular les seves idees i aportacions i entre tots decidir la Mataró de demà», asseguren des del consistori. En aquest procés de participació es compta també amb la implicació de diferents agents del territori com l’àmbit universitari, els agents socials, les aliances i complicitats amb altres administracions, el sector econòmic i els mitjans de comunicació.

La ciutadania «hi podrà participar pròximament a través d’actes presencials com ara fòrums i debats que tindran continuïtat en la plataforma Decidim Mataró, un espai virtual que serà un reposador d’informació i que comptarà amb tota la documentació, les reunions i els esdeveniments del procés».

Notícies relacionades

Durant el març està previst fer un acte públic obert a tota la ciutadania en què participaran els comissionats i comissionades i els espais de debat.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO