Noves possibilitats

Una ‘start-up’ de Mataró transforma el cordam vell de raquetes de tennis en roba esportiva sostenible

  • Infinite Athletic ha llançat ja al mercat les primeres 1.000 unitats de samarretes tècniques

Una ‘start-up’ de Mataró transforma el cordam vell de raquetes de tennis en roba esportiva sostenible

ACN / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
ACN

La start-up Infinite Athletic ha llançat al mercat al desembre les 1.000 primeres samarretes tècniques per a la pràctica esportiva provinents del reciclatge de cordams vells de raquetes de tennis. És la primera vegada que algú dona una segona oportunitat a un monofilament de polièster que fins ara tenia una vida útil molt curta. En grans tornejos com Roland Garros s’acorden fins a 4.500 raquetes en només dues setmanes i en el conjunt d’Europa es calcula que es llencen anualment prop de 400 tones de cordams. La companyia, creada el febrer a la incubadora del TecnoCampus de Mataró, realitza tot el disseny i fabricació de les peces al Maresme, en una aposta global per la sostenibilitat.

L’aventura empresarial dels creadors d’Infinete Athletic va arrencar el 2020. Francesc Jiménez, Isaac Nogués i François Devy es van conèixer treballant junts en una empresa tèxtil. Només Jiménez provenia ja d’aquest sector i la seva obsessió per la sostenibilitat i l’afició per la raqueta va servir per establir les bases del nou projecte.

La idea no estava preconcebuda i va començar a prendre forma després d’una recerca impossible per adquirir samarretes tècniques que provinguessin del reciclatge. En una botiga especialitzada, qui l’atenia estava encordant una raqueta i el mateix Jiménez va preguntar què en feien, de la corda vella: «Res, es llença», li va dir.

«És un material que sempre es llençava a l’abocador o a la incineradora i nosaltres hem creat un nou polímer, un nou fil i unes noves samarretes tècniques», explica Jiménez. Segons l’estudi de mercat d’Infinite Athletic, la indústria tèxtil acaba llençant el 87% de la seva producció i el 30% de la roba que es compra s’utilitza una sola vegada.

Amb el reciclatge dels cordams de raqueta es calcula que l’estalvi d’aigua respecte a la indústria tradicional és del 77%. L’energia i les emissions de CO2 també es redueixen entorn del 60%. A més dels beneficis mediambientals, la marca defensa que les samarretes ofereixen unes grans prestacions als esportistes.

Durabilitat i lleugeresa

El monofilament de polièster amb què es fan els cordams de les raquetes és un molt bon material per a peces tèxtils: «Té una gran durabilitat i és extremadament lleugera. El jugador fa que no senti la samarreta», detalla el director comercial i cofundador d’’Infinite Athletic, Isaac Nogués.

Notícies relacionades

Segons l’estudi del mercat elaborat per la marca, cada any es llencen a Europa prop de 400 tones de cordams de raqueta, de les quals 10 a Catalunya, 60 a Espanya i prop de 200 només a França. Infinite Athletic necessita només cinc raquetes per confeccionar una samarreta i es calcula que anualment es podrien fabricar 2,5 milions amb el residu que es genera a Europa.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO