CORONAVIRUS

L'Hospital de Mataró crea una nova uci que dona «aire» a l'augment de casos de Covid-19

Així, el servei de medicina intensiva passa de 14 a 22 llits

Cada llit compta amb preses dobles d'oxigen, aire medicinal i buit

hospi-mat

hospi-mat

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’Hospital de Mataró ha posat en marxa aquest dilluns una nova unitat de cures intensives (uci) amb vuit nous llits per a malalts crítics. Amb l’ampliació, l’hospital passa de 14 a 22 llits, cosa que permetrà donar «aire» al servei de medicina intensiva davant l’augment de casos de Covid-19.

Actualment, a l’uci preexistent l’ocupació està «plena» per a pacients Covid-19: «La nova unitat no pot arribar en un millor moment, perquè la situació és bastant exigent des del punt de vista logístic i humà», assegura el cap del servei de medicina intensiva de l’Hospital de Mataró, Juan Carlos Yébenes. La nova unitat s’ubica en l’espai de quatre antigues habitacions d’una de les unitats d’hospitalització de la segona planta.

Aquesta segona unitat d’uci de l’Hospital de Mataró està funcionalment dissenyada per a pacients cardiològics, neurològics o amb risc hemorràgic, així com per a pacients crítics crònics de llarga estada. No obstant, la direcció del centre no descarta que les dues unitats puguin barrejar pacients amb Covid-19 si la situació ho requereix.

A més dels vuit ‘boxs’, la unitat té control d’infermeria independent, zona de treball amb central de monitoratge, zona de descans per als professionals i zona d’emmagatzemament de materials. Cada llit compta amb preses dobles d’oxigen, aire medicinal i buit, a més d’un nou monitoratge d’última generació per poder fer un control de tots els pacients de forma simultània

«Molts hospitals ja estan generant altres espais»

«És una unitat polivalent», destaca el doctor Yébenes, que celebra la posada en marxa de l’anomenada uci B de l’hospital, en un moment d’alta exigència de llits de medicina intensiva per donar suport respiratori a pacients amb Covid-19: «Molts hospitals ja estan generant altres espais i aquesta nova unitat ens dona una mica de marge».

Yébenes recorda que els pacients de Covid fan habitualment estades més llargues que el pacient crític habitual i, per tant, l’índex de rotació als llits d’uci és «molt baix».

A diferència de l’uci A, tots els ‘boxs’ i els espais comuns de l’uci B tenen llum natural, un element que l’equip de l’hospital valora molt positivament: «Permet que el pacient estigui més ubicat i tingui noció del dia i la nit», detalla Yébenes. El cap de l’uci diu que el nou espai també permet una millor relació entre sanitaris i familiars.

La nova uci també permetrà treballar estratègies territorials que beneficiïn pacients crítics tractats inicialment a l’Hospital de Calella, amb qui l’Hospital de Mataró comparteix altres serveis, com cirurgia vascular o digestiva.

Una guerra que es guanya al carrer

Juan Carlos Yébenes ha aprofitat la posada en marxa de la nova uci de l’Hospital de Mataró per intentar conscienciar la ciutadania que la ‘guerra’ contra la Covid-19 s’ha «de lluitar als carrers i a les cases» i no a l’hospital. «És terriblement dur sortir al carrer i veure que no hi ha consciència. Em sorprèn moltíssim que la societat encara no ho hagi assimilat», afirma el doctor.

Notícies relacionades

El cap de la uci assegura que els equips estan «emocionalment molt cansats» i «fatigats mentalment». Explica que la gestió de la Covid-19 ha sigut un continu sense parar, que afecta la vida personal i professional dels sanitaris.

Més notícies de Mataró