RUTES AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

Mataró organitza exploracions feministes a la recerca de carrers mal il·luminats

L'objectiu és millorar la percepció de seguretat a la via pública amb perspectiva de gènere

zentauroepp47164757 matar190301101053

zentauroepp47164757 matar190301101053 / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts

Una vintena de persones –la majoria dones grans i alguns homes– es van reunir dijous passat, 27 de febrer, davant de l’Ajuntament de Mataró per realitzar una marxa exploratòria amb perspectiva de gènere i detectar llocs poc il·luminats al centre de la ciutat.

Es tracta d’una iniciativa, liderada pel consistori, l’objectiu de la qual és disposar d’una visió més àmplia a l’hora de planificar l’enllumenat de carrers i places per millorar la percepció de seguretat de la ciutadania. 

“Unint els esforços del tercer Pla d’Igualtat de Gènere i el Pla Director de l’enllumenat públic vam creure convenient crear aquesta marxa feminista per mirar la ciutat a través d’unes ‘ulleres liles’”, explica la regidora de Polítiques de Gènere, LGBTI, Joventut, Ciutadania i Convivència, Marisa Merchán. Així, amb l’excusa de la renovació de l’enllumenat, es podran incloure sensibilitats de perspectiva de gènere no contemplades en la fase de projecte. 

L’ajuntament s’ha compromès que les opinions recollides durant el recorregut serviran al servei d’Espais Públics per auditar les instal·lacions existents i, si és necessari, replantejar actuacions en fase d’obra.

Exploració en grup

El recorregut de la marxa de dijous passat es va focalitzar en el centre de la ciutat. La ruta es va iniciar a l’ajuntament fins a la plaça de les Tereses i els carrers de l’entorn, on es té prevista una reforma de l’enllumenat. Més endavant, el consistori traslladarà la iniciativa a altres barris de Mataró.

La mecànica de l’exploració és relativament simple: es tracta de dividir-se en grups i, amb l’ajuda d’un mapa, anar marcant aquells punts considerats “insegurs” o “mal il·luminats”, registrar-los amb una foto o un vídeo i enviar les proves al telèfon de la tècnica d’enllumenat del Servei d’Espais Públics, Mireia Salvat.

No obstant, el grup liderat per una de les participants de la marxa, Isabel Bermúdez, té problemes per seguir la ruta planificada perquè “el mapa és una mica difícil de desxifrar”. Però, lluny de desanimar-se, ella i les seves companyes de seguida es posen les piles, busquen un itinerari paral·lel i comencen a detectar fallades en l’enllumenat. Alguns d’ells a pocs metres del mateix ajuntament, on hi ha diversos fanals amb els llums fosos.

Pilar Capella assenyala un fanal amb la llum fosa a pocs metres de l’ajuntament / ELISENDA PONS

Llocs insegurs

A l’equip de Bermúdez hi ha representants de diverses entitats de dones, que formen part del consell municipal d’Igualtat Dona-Home. Mentre caminen debaten sobre la perillositat que les idees masclistes dels partits d’extrema dreta calin en la societat. Parlen de les dones joves, del “ben preparades que estan” en el terreny acadèmic, de “la llibertat de la que disfruten en comparació amb elles a la seva edat” i de com és possible que continuïn patint maltractament. I també parlen sobre els homes i de com fer que se sentin partícips del moviment. “Sense ells no s’entén el feminisme”, comenta Encarna Siles, “l’àvia marxosa”, com s’autodenomina ella.

Al carrer d’En Moles, les dones detecten un passadís profund i fosc, al costat d’un pàrquing, que hauria d’estar tancat al públic. “Això és perillós perquè algú podria agafar-te i posar-t’hi a dins”, afirma Pilar Capella, l’encarregada de fer les fotos. 

L’equip de dones descobreix un passadís fosc al costat de l’entrada d’un pàrquing / ELISENDA PONS

L’equip feminista també pren nota de la foscor que envaeix tot el carrer Muralla del Tigre, on et sents insegura perquè sembla que no hi ha timbre per picar si passa alguna cosa, ja que tot són entrades de garatges”, comenta la cap del Servei d’Igualtat i Ciutadania, Montse Balaguer, que s’ha unit al grup juntament amb la regidora Marisa Merchán. Més endavant, la mateixa regidora s’atreveix a posar-se en unes obres, amb una entrada ombrívola i sense tancar, no sense abans advertir, de broma, “si no torno en dos minuts veniu a buscar-me”.

Pors compartides

La marxa exploratòria coincideix amb el partit Madrid-Barça i la ciutat està absolutament deserta. Una situació perfecta per viure un experiment controlat i posar-se a la pell d’una dona caminant sola pel carrer de nit. Però no es necessita gaire imaginació perquè tot l’equip de dones ha sentit inseguretat alguna vegada a Mataró. 

Per exemple Encarna Siles, als seus 75 anys, té por de les entrades fosques que hi ha al barri de la Cirera; Pilar Capella planifica la ruta i l’hora en què treu el seu gos a passejar: “A segons quines hores ja no surto i menys per la zona del port”. “Ja tinc una edat, i tot i així, quan poso la clau al pany de la porta de casa, miro el meu portal per si hi ha algú”, afegeix. “És molt trist que a hores d’ara encara seguim així –comenta una de les senyores, Cati Cejudo– jo em nego viure amb por perquè això et coarta la llibertat. 

Notícies relacionades

Totes elles entenen que el masclisme és endèmic i per això han participat en aquesta marxa feminista. De moment, el 12 de març l’ajuntament farà un taller per analitzar les proves conjuntament i tractar de fer de Mataró una ciutat més amable i segura gràcies a l’ajuda de les seves veïnes.

Més notícies de Mataró