COMUNICACIÓ

Mataró Televisió, el nou nom de la televisió municipal que s'estrena per la Diada

La capital del Maresme reordena i integra els seus mitjans de comunicació públics, que a partir d'ara treballaran junts al TecnoCampus

L’alcalde de Mataró, David Bote, visitant les instal·lacions del nou mitjà públic de comunicació de la ciutat, amb Joaquim Fernàndez, president de Mataró Audiovisual. A la foto, Mei Ros, gerent de Mataró Audiovisual, i Pep Andreu, cap de continguts del mitjà unificat.

L’alcalde de Mataró, David Bote, visitant les instal·lacions del nou mitjà públic de comunicació de la ciutat, amb Joaquim Fernàndez, president de Mataró Audiovisual. A la foto, Mei Ros, gerent de Mataró Audiovisual, i Pep Andreu, cap de continguts del mitjà unificat. / AJUNTAMENT DE MATARÓ

4
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

La televisió local de Mataró, fins ara m1tv, es passarà a anomenar a partir d'ara Mataró Televisió, aprofitant la senda traçada el 2006 per l'emissora pública de ràdio, Mataró Ràdio.

Aquest alineament en el ‘naming’, de fet, sintetitza el procés d'integració dels dos mitjans municipals, que a partir de la Diada treballaran com un únic mitjà amb dues expressions comercials. Tres, en realitat, ja que hi haurà una tercera finestra –Mataró Digital- que serà l'aposta de la corporació pública a internet.   

A partir d'aquesta Diada, doncs, culminarà el procés d'integració dels mitjans públics de la capital del Maresme amb la posada en marxa del nou esquema de funcionament, que inclou l'emissió d'una part de programació en conjunt. La nova graella de continguts l'ha treballat una comissió formada per un grup de professionals, tots ells vinculats als actuals mitjans públics: Mataró Ràdio i m1tv.

Per fer possible la integració dels dos mitjans també s'han integrat físicament els dos equips que fins ara produïen els continguts per separat, tot i que coordinadament: el parc tecnològic Tecnocampus, que ja acollia les instal·lacions del canal de televisió, ha cedit una part més del seu espai per acollir els estudis de ràdio i els espais comuns necessaris. Mataró Ràdio, per tant, ja no estarà al Centre Cívic del Pla d’en Boet que la va veure néixer onze anys enrere.  

Aquest dimarts l'alcalde, David Bote, i el president de Mataró Audiovisual, Joaquim Fernàndez, van visitar les obres d'adequació de les instal·lacions, que sumen un total de 208,90 m2. A aquests cal afegir el plató de televisió, que té 96 m2 i que no ha patit cap canvi.

La gerent de Mataró Audiovisual, Mei Ros, i el cap de continguts del canal integrat, Pep Andreu, van ensenyar als responsables polítics de l'operació l'evolució de les obres.

En concret, Bote i Fernàndez van visitar el nou estudi plató apte per a fer programes híbrids per a ràdio i televisió, el nou estudi de ràdio que dona a la plaça del Tecnocampus i una cabina ‘self’ de ràdio des d'on es poden realitzar butlletins o entrevistes.

També van poder veure la nova sala de reunions que s'està habilitant, així com l'adequació de la redacció, l'administració, la recepció, la sala de racks i l'espai d'emmagatzematge.

Un pressupost d'un milió d'euros anuals

Segons va explicar la gerent de Mataró Audiovisual, Mei Ros, durant la visita d'obres el pressupost ordinari amb vista al primer exercici conjunt de ràdio i televisió, el del 2018, estarà a prop del milió d'euros, dels quals un 25% són d'ingressos que generarà el mateix ens a través de la publicitat i de les produccions que realitza per a altres empreses i institucions, com el mateix Ajuntament. Aquest milió d'euros, de totes maneres, no és més que la suma dels pressupostos que fins al moment es destinaven separadament per a la ràdio i la televisió.

En realitat, un dels objectius del procés d'integració, que s'ha treballat a través d'una comissió liderada per l'Àrea de Serveis Personals, són guanyar en eficiència i eficàcia sense gastar més diners que ara.

Amb vista al 2018,  el nou ens unificat comptarà amb un pressupost total d'un milió d'euros 

Fins ara, això sí, per a fer possible l'adequació dels espais de treball i la compra de nou equipament, l'Ajuntament ha gastat més de mig milió d'euros, en concret 533.404,93.

El projecte d'adequació de les instal·lacions, redactat per l'estudi Xavier Salas, Arquitectes Associats, SLP, i les obres, adjudicades a Construccions DECO SA, han costat 206.272,72 €, IVA inclòs.

Per la seva banda, l'equipament de l'estudi plató, el trasllat i l'equipament dels estudis de ràdio i la infraestructura d'emmagatzematge i gestió de continguts audiovisuals s'ha adjudicat a NRD Multimedia, SL per un import total de 232.993 €, IVA inclòs.

Finalment, la renovació dels equips ENG per a la televisió s'ha adjudicat a COMEX XXI, SL per un import de 94.139,21 €, IVA inclòs.

Un llarg i complicat procés de gestació 

Tots aquests canvis arriben després d'un llarg procés, que es va iniciar el setembre del 2014, en el moment en què la històrica Televisió de Mataró -nascuda el 1984- es va fusionar amb la televisió local que l'Ajuntament havia promogut -Maresme Digital TV- quan es va desplegar el mapa de la TDT. Ho va fer sota el paraigua m1tv, que buscava consolidar-se com un operador general del Maresme més enllà de Mataró.

El gener passat, després de mesos de reflexió interna en el govern municipal, el Ple de Mataró va aprovar per unanimitat tirar endavant el procés de fusió.

En aquell moment es va fer l'encàrrec de la gestió del nou mitjà a l'EPE Mataró Audiovisual -l'entitat Pública Empresarial que ja gestionava Mataró Ràdio-, que ha subrogat tot el personal dels dos mitjans.

Notícies relacionades

El procés ha suposat la dissolució del Consorci Digital Mataró-Maresme i també la societat mercantil Maresme Digital SLU, que gestionava el canal de televisió pública. No obstant això, segons va afirmar el president de Mataró Audiovisual, Joaquim Fernàndez, això no vol dir que Mataró renunciï a liderar comunicativament la comarca, i prova d'això és que ja es treballa en convenis amb diferents municipis per poder seguir informant de la realitat del Maresme.

Més notícies de Mataró