ATRACATS AL SEU PORTAL

Desarticulada una banda que robava a pensionistes a la sortida del banc

Els detinguts els seleccionaven els dies de cobrament de les pensions per atracar-los després als portals de la seva vivenda

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a Madrid un grup organitzat que presumptament es dedicava al’assalt de persones grans quan sortien d’entitats bancàries, als quals seleccionaven en els dies de cobrament de pensions per atracar-los després alsportals de la seva vivenda.

Segons ha explicat la Direcció Superior de Policia en un comunicat, en l’operació s’han practicat quatre detencions i s’han recuperat entorn de 5.000 euros en efectiu.

Fins al moment s’han aclarit set assalts en diferents municipis i districtes de la capital, i ha quedat oberta la investigació davant de la possibilitat de l’existència de més víctimes. En aquest sentit, no es descarten noves detencions.

La investigació es va iniciar abans de l’estiu quan es van denunciar assalts a persones grans pelmateix procediment, tots els casos es produïen en dates aproximades als dies en què les víctimes cobraven la pensió.

Grup organitzat

Els investigadors, després de tenir coneixement de nous fets, van detectar que els assaltants tenien una estructura organitzada. Després de les indagacions, els agents van comprovar que els autors es desplaçaven als voltants de les entitats bancàries, lloc en el qual seleccionaven les víctimes, i després d’elegir una persona gran, un dels components de l’organització hi accedia també i comprovava el tipus d’operació que feia, si es tractava de retirada d’efectiu es fixava on guardaven els diners extrets.

Per "no aixecar sospites", aquest mateix subjecte s’aproximava al taulell per dissimular sense fer finalment cap gestió. La informació obtinguda per aquest membre era "facilitada" a la resta d’integrants, dos dels qualsseguien a peu la víctima fins al portal del seu domicili, avalada per la resta, que anava en vehicle per facilitar la fugida després de l’assalt. Sostreien els diners "a la distracció", i podien arribar a la violència.

Una vegada que la víctima accedia al portal, dos dels components del grup que prèviament l’havien seguit hi accedien al seu costat i l’abordaven provant de distreure-la amb alguna pregunta, "estratagema" o utilitzant una carpeta a tall de "crossa" per demanar firmes per alguna causa. Aquell moment era l’aprofitat per sostreure a la distracció els diners que portaven.

Malgrat el mètode fet servir, en certs casos en els quals les víctimes s’adonaven de l’engany i oposaven resistència, els autors arribaven fins i tot a fer servir la violència per consumar els seus actes. Posteriorment els assaltants abandonaven el lloc en un vehicle que els esperava amb la resta de membres del grup.

Detinguts in fraganti

Finalment els investigadors van identificar els quatre integrants de la banda, com a presumptes autors de delictes de furt i pertinença a organització criminal, i van procedir a la seva detenció quan es trobaven perpetrant un nou assalt a una altra persona gran. També es va esbrinar que un dels arrestats es trobava en recerca i captura per fets similars.

L’operació ha sigut duta a terme per agents del Grup Operatiu d’Investigació Zonal (GOIZ) de la Brigada Provincial de Policia Judicial, que manté oberta la investigació per si existissin més víctimes d’aquesta organització criminal.

Notícies relacionades

La Policia Nacional recorda que manté oberts diversos canals de comunicació amb la ciutadania a les xarxes socials, que se sumen al telèfon d’emergències 091, a més a través del Pla Major Seguretat, compta ambl’adreça electrònica  protegealmayor@policia.es per canalitzar les demandes ciutadanes en relació amb totes aquelles qüestions de seguretat que puguin afectar les persones grans.