A la presó

Detinguda una parella a Barcelona que assaltava persones grans que acabaven de sortir del banc

Els delinqüents tiraven aigua a la víctima per simular que s'havia tacat i s'oferien per ajudar-la a netejar-se

Els Mossos d’Esquadra han detingut a Barcelona una parella que es dedicava a robar a persones grans. / MOSSOS D'ESQUADRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos han detingut una dona de 55 anys i un home de 43 com a presumptes autors de més d'una trentena de furts i robatoris a persones grans després que aquests retiressin diners del banc, delictes amb què haurien obtingut més de 30.000 euros.

Aquesta tipologia delictiva, coneguda com a cogotero, consisteix a cometre furts o robatoris a persones que surten d'entitats bancàries després d'haver fet un reintegrament, especialment en els casos d'extraccions de grans quantitats de diners.

Un dels delinqüents sol vigilar prèviament les possibles víctimes, en selecciona una i quan surt del banc la marca per avisar un altre membre de la banda, que espera fora per robar-li els diners.

En aquest cas, la investigació es va iniciar el gener del 2017 després d'un robatori de 500 euros a una dona de més de 80 anys al districte de Nou Barris de Barcelona. En els mesos posteriors hi va haver tres casos més, al mateix districte barceloní, portats a terme amb el mateix mètode.

En tots els casos els delinqüents tiraven aigua a la víctima per simular que s'havia tacat, s'oferien per ajudar-la a netejar-se i, aprofitant la confusió, li sostreien els diners sense que se n'adonés, sempre quantitats que oscil·laven entre els 300 i els 600 euros.

Els investigadors van començar a analitzar possibles fets coincidents que s'havien produït a la resta de districtes de Barcelona o localitats pròximes, i van constatar que els mateixos delinqüents podien haver comès més robatoris, encara que podien canviar el mètode de la taca per altres per distreure les víctimes.

Finalment, el 5 d'octubre diversos agents de la Unitat d'Investigació de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) van aconseguir detenir els delinqüents com a autors de cinc delictes de les mateixes característiques que els que eren investigats.

En diversos municipis

Aquest fet va precipitar la resolució de la investigació, i la parella, que prenia tota classe de precaucions quan actuava i en la seva vida privada, va tornar a ser detinguda el 16 de novembre en relació amb 25 fets similars més comesos a Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gavà i Sant Adrià de Besòs.

A més, posteriorment se'ls ha pogut vincular amb altres delictes comesos el 2017 en altres poblacions, com l'Hospitalet de Llobregat o Sant Andreu de la Barca.

Notícies relacionades

La investigació continua oberta i també s'atribueixen a aquesta parella robatoris comesos el 2015, cosa que apunta que han actuat de manera continuada i durant molt temps eludint l'acció policial.

Els detinguts van passar a disposició judicial el 18 de novembre i el jutge va decretar el seu ingrés a la presó.