El Govern celebra que el TC impedeixi a Sànchez una investidura no presencial

Santamaría veu "pertinent" que el Parlament digui si Puigdemont segueix sent candidat

Rajoy garanteix diàleg quan hi hagi un Govern legal i que respecti l'Estat de dret

undefined42423269 madrid 06 03 2016 pleno del senado  sesi n de control al gob180306170920

undefined42423269 madrid 06 03 2016 pleno del senado sesi n de control al gob180306170920 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Tribunal Constitucional (TC) ha evitat aquest dimarts pronunciar-se sobre el polèmic recurs del Govern contra la investidura de Carles Puigdemont, que ha estat a punt de trencar la unitat mostrada per l'alt tribunal en tot el que fa referència al procés. Els jutges no li han donat per tant la raó, però tampoc l'hi han retirat, després que el Consell d'Estat considerés la impugnació prematura i tot i així Mariano Rajoy tirés endavant.

Els magistrats posposen la decisió i, mentrestant, mantenen les mesures cautelars que exigeixen que la investidura sigui presencial. Fonts del Govern no han pogut amagar la seva satisfacció per aquest aspecte, perquè consideren que les condicions són d'aplicació també per a Jordi Sànchez, que segons el seu parer no podrà ser elegit telemàticament ni per delegació si el jutge del Suprem Pablo Llarena, com tot sembla indicar per les anteriors ordres rebutjant la seva llibertat, no li permet sortir de la presó presó per anar al ple d'investidura previst el 12 de març.

A més, el TC ha donat 10 dies a les parts personades perquè informin de si consideren que el recurs ja no té objecte, ja que hi ha un nou candidat, cosa que obligarà a pronunciar-se al Parlament sobre si ha desistit definitivament de la candidatura de Puigdemont quan el mateix expresident, després de fer el famós pas al costat, va assegurar que era temporal i que tenia la intenció de tornar a encapçalar l'Executiu de la Generalitat. Aquest dimarts, de fet, el portaveu del grup parlamentari català al Senat, Josep Lluís Cleries, ha assenyalat que l'excap del Govern català “no claudica ni es retira”.

En aquest context, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assenyalat als passadissos de la Cambra alta que el més “pertinent” del pronunciament del TC és que pregunti al Parlament sobre si la candidatura de Puigdemont “tira endavant o no”, perquè segons la seva opinió “decideix tota la resta”, pel que fa al recurs de l'Executiu. La número dos de l'Executiu ha subratllat, a més, que, mentre contesten les parts -també ho farà la Moncloa- el TC “manté les mesures cautelars que va adoptar al seu dia”, que fan necessària “la presència al Parlament”.

La Moncloa demana abandonar “l'espectacle”

Notícies relacionades

Per això, Rajoy, en resposta a Cleries en la sessió de control, ha reclamat aquest dimarts als partits independentistes que abandonin l'“espectacle” i arribin a un “acord basat en les normes que regeixen l'Estat de dret”. El portaveu de CDC li havia demanat en la seva interpel·lació que busqués una solució política i abandonés la “via de la intervenció, la violència i la judicialització”. Però el president del Govern central ha negat el “victimisme” secessionista i ha avisat que per reprendre el “diàleg” que va garantir amb la Generalitat “primer hi ha d'haver un Govern que respecti la llei i no imposi les seves opinions”.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, per la seva banda, ha assenyalat que "és convenient no amenaçar els jutges", en resposta a l'anunci de JxCat de promoure una querella contra el Suprem si no allibera Sànchez.