Serhí Pohoreltsev: "No tinc dubtes que els EUA continuaran enviant armament a Ucraïna"
¿Com s’ha rebut la victòria de Trump als Estats Units a Ucraïna i aquí en la delegació?
Ucraïna no tenia cap candidat favorit en les presidencials nord-americanes. Ens hem mantingut al marge de la campanya. Durant la seva visita del setembre, el president Volodímir Zelenski es va reunir amb els dos candidats. La nostra posició era que Ucraïna estava disposada a treballar amb la pròxima Administració a la Casa Blanca guanyés qui guanyés.
El futur vicepresident J. D. Vance ha suggerit que la via per a la pau és un pla molt similar al que ha proposat Rússia: que Rússia mantingui els territoris ocupats, zona desmilitaritzada entremig i renúncia d’entrada a l’OTAN. ¿Què li diran?
És necessari posar els punts sobre les is: la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna, dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment, són innegociables. Per això, la resposta a la seva pregunta sobre la disposició d’Ucraïna a renunciar als seus territoris a canvi d’una pau fugaç amb Rússia no pot ser cap altra que un rotund: ‘¡No! ¡Mai!’. L’únic motiu pel qual Putin podria, només en teoria, buscar un alto el foc o congelar les hostilitats és per guanyar temps per rearmar-se i soscavar la unitat de les democràcies en el seu suport a Ucraïna i atacar el nostre país amb més força.
¿Creu que Trump va de debò?
Hem de diferenciar les propostes fetes durant les campanyes electorals a fi de mobilitzar les seves bases, i els enfocaments de l’Administració una vegada que el president electe pren la possessió i forma el Gabinet. Quan la nova Administració de Trump articuli la seva visió sobre com posar fi a la guerra de Rússia contra Ucraïna, l’estudiarem, en termes de la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna. Fins a aquest moment, seria prematur opinar.
¿Ucraïna pot resistir sense armament i ajuda dels EUA?
No té gaire sentit abordar un escenari summament hipotètic. En primer lloc, com demostren els esdeveniments, malgrat tots els alts i baixos conjunturals, Ucraïna en essència compta amb suport bipartidista, tant des del bàndol demòcrata com des del republicà. Personalment, no tinc dubtes que els Estats Units continuaran tenint el paper que correspon al seu pes polític i militar, en particular, en matèria de subministraments d’armaments a Ucraïna.
¿Europa podria suplir el seu lloc en cas contrari?
És raonable esperar que els aliats europeus incrementin tant la fabricació de les armes com els volums de material militar que s’entrega a Ucraïna. A propòsit, si no per dissipar les preocupacions, almenys per tenir-ho present: va ser el president Donald Trump qui el desembre del 2017 va autoritzar personalment les primeres entregues a Ucraïna d’armes letals, com míssils antitancs portàtils Javelin i d’altres.
Es compliran mil dies de guerra a Ucraïna. ¿El suport d’Espanya es manté o disminueix?
No disminueix. Hi ha més informació i la gent està compromesa. Des del Rei fins al president Pedro Sánchez, la cúpula militar o el ministre d’Exteriors [José Manuel Albares], que està molt compromès amb Ucraïna. Agraïm tots els subministraments que ens han donat. Estic satisfet, però no puc dir que n’hi hagi prou per obtenir la victòria. Hem de sumar tots els esforços per portar a terme les nostres operacions. Volem que ens donin permís per utilitzar els míssils de llarga distància contra els objectius militars de la rereguarda russa.
¿Espanya hi està a favor o en contra?
No hi està en contra, però es manté sempre dins del consens de l’OTAN i de la UE.
¿Espanya està complint l’acord de seguretat firmat amb Ucraïna?
Sí, el material previst per a aquest any enviat per Espanya arribarà a la suma acordada de 1.000 milions d’euros, o potser més.
El president Volodímir Zelenski ha estat presentant el seu anomenat Pla de Victòria.
És un pla que només desenvolupa la Fórmula de Pau de Zelenski [proposada en la cimera del G20 del novembre del 2022], però no la substitueix. El Pla de Pau de Zelenski és l’únic viable per aconseguir una pau justa i sostenible basada en normes i principis del dret internacional i la Carta de les Nacions Unides. En aquest pla es concreten els passos que cal fer per aconseguir la pau, que per a nosaltres inclou recuperar tots els territoris temporalment ocupats, justícia i responsabilitat pels crims de guerra, la devolució dels presos, dels nens...
La deportació forçosa de nens que ha provocat l’emissió d’una ordre de detenció del tribunal de la Haia contra el president rus Vladímir Putin...
Notícies relacionadesEls ocupants russos podrien haver deportat gairebé 700.000 nens ucraïnesos a Rússia, segons una estimació. D’aquests, ja s’ha documentat el segrest de 19.546 nens. 4.390 nens ucraïnesos orfes o sense atenció parental van ser traslladats il·legalment a Rússia. Fins ara només s’han tornat 860 dels nens segrestats. Almenys 380 s’han col·locat sota la tutela, adoptats temporalment a Rússia. Zelenski ha posat en marxa la plataforma Bring Kids Back.
Un dels punts més delicats és la invitació d’Ucraïna a l’OTAN. ¿Què esperen d’Espanya?
La invitació és important per a nosaltres. Anima les nostres Forces Armades i la població. La nostra visió és que és la millor garantia de seguretat per a Ucraïna. Entenem que amb la guerra en marxa no entrarem a formar part de l’OTAN. Però volem elaborar un pla, un full de ruta.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Quatre morts en l’accident d’un bus que tornava a BCN
- Les mutualitats es concentren a Catalunya i guanyen assegurats
- La protagonista del congrés de Sevilla
- Sanitat La Vall d’Hebron inaugura un edifici per a mil investigadors
- MEDI AMBIENT El Govern aprova avui la llei per a l’erradicació de l’amiant
- Barcelona, protagonista Sandra Durany, de Natura: "Som els reis del regal"
- TELEVISIÓ I MAS El documental de la Xarxa sobre la ràdio local
- Handbol L’"angoixant" lesió de Pol Valera