Mustafa Barghouti: "Defenso la solució d’un sol Estat amb igualtat de drets"

El metge i polític de la Iniciativa Nacional Palestina representa la tercera via: ni Hamàs ni Fatah.

Mustafa Barghouti: "Defenso la solució d’un sol Estat amb igualtat de drets"

Mario Saavedra

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Va ser nominat al Nobel per la seva "defensa incansable de la resistència pacífica contra l’ocupació". ¿Continua creient en la resistència pacífica emig de la violència extrema d’aquesta guerra? ¿La recolza la gent allà?

Per descomptat, hi ha un gran suport popular a la resistència pacífica. El problema és que, cada vegada que provem la resistència pacífica, topem de cara amb dos fets. El primer, que l’exèrcit i l’establishment d’Israel són absolutament violents en els seus atacs. A mi m’han ferit en nou ocasions. Una amb dos trets mentre atenia una persona ferida enmig d’una protesta totalment pacífica. La brutal violència israeliana és el principal obstacle per a aquesta resistència no-violenta, perquè fa que la gent pensi que no val la pena. El segon factor és que la gent creu també en el que diu la legislació internacional: que els pobles sota ocupació tenen dret a resistir-se de totes les maneres, inclosa la militar, sempre que respectin el dret internacional humanitari.

Una enquesta palestina, feta després dels atacs de Hamàs del 7 d’octubre [1.153 israelians morts], mostra que el suport a Hamàs ha pujat dràsticament...

Absolutament, així és.

¿Com ho explica?

És senzill, la gent recolza qualsevol que porti a terme la resistència. No tant la resistència de Hamàs, sinó el principi de la resistència. Nosaltres també hem pujat en popularitat aquests sis mesos, tot i que no portem a terme accions militars.

¿Es refereix a la Iniciativa Nacional Palestina?

Això mateix. És el tercer partit a Palestina ara mateix. La gent veu que som seriosos sobre resistir i rebutjar l’ocupació. Rebutjar el desastre que suposa col·laborar amb els ocupants. Exigir els nostres drets.

¿Encara recolza la solució de dos estats, la d’un Estat democràtic per a tothom, o cap d’aquestes?

Vaig escriure a The Guardian que Israel ha matat la solució de dos estats. L’única alternativa és un sol Estat, democràtic, amb els mateixos drets, que no sigui només per a jueus. Si volen la solució de dos estats, has de demanar tres coses: acabar immediatament l’ocupació de tots els territoris ocupats per Israel el 1967, congelar la construcció d’assentaments i retirar els que estan a Cisjordània, i el reconeixement israelià de l’Estat palestí. Sense aquests tres factors, la solució de dos estats no és res més que un eslògan. ¿Quines opcions hi ha? Una de tres: o dos estats amb la retirada dels assentaments, o un Estat democràtic amb igualtat de drets, que jo prefereixo i recolzo.

Notícies relacionades

¿Pronostica un Govern d’unitat palestí amb Fatah, Hamàs i la Iniciativa Nacional Palestina?

Això és el que demanem, i creiem que és l’única solució per a la situació interna a Palestina.

Temes:

Palestina Israel