«El veredicte serà vinculant per a països com Espanya»

«El veredicte serà vinculant per a països com Espanya»

MARIO SAAVEDRA

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

¿Creu que Sud-àfrica té possibilitats de guanyar el cas?

Crec que Sud-àfrica guanyarà i aconseguirà una ordre contra Israel perquè cessi i desisteixi de cometre tots els actes de genocidi contra els palestins.

¿A què obligaria els països membres aquesta ordre?

Per l’article 1 és obligació dels 153 països adherits «prevenir» el genocidi. Com a exemple: quan vaig aconseguir del tribunal l’ordre contra Iugoslàvia el 8 d’abril de 1973, vaig sortir de la gran sala del tribunal i em vaig dirigir al vestíbul del Palau de la Pau. Tots els mitjans de comunicació eren allà. Vaig exhibir l’ordre del tribunal i vaig explicar que el Tribunal havia determinat que s’estava produint un genocidi i demanava el cessament i el desistiment. Vaig demanar que, com que tots els estats tenen obligació d’impedir un genocidi, els EUA i l’OTAN portessin a terme una acció militar contra Iugoslàvia. Ni els EUA ni l’OTAN ni cap altre país aniran a la guerra contra Israel. Però hi podria haver altres conseqüències greus.

¿Quins són els terminis?

El meu cas el vaig presentar l’1 i 2 d’abril, i vaig aconseguir el veredicte el 8 d’abril. El segon, el 28 i 29 d’agost i el veredicte va arribar el 13 de setembre. En aquest d’Israel podrien passar una o dues setmanes.

¿I els països poden ignorar el veredicte?

És vinculant. Però segur que Israel, com Iugoslàvia, l’ignorarà.

Israel sembla prendre-s’ho seriosament. Ha enviat l’expresident del Suprem del país com a jutge ad hoc que se sumarà als 15 jutges del tribunal, i ha contractat un prestigiós advocat…

La mera presentació de la demanda és un cop dur contra el genocidi d’Israel. En els orígens de la Convenció sobre el Genocidi hi ha precisament l’holocaust nazi contra els jueus.

S’especula que Israel ensenyarà un vídeo de la massacre del 7 d’octubre, que jo vaig poder veure aquí a Madrid, però no mostraven el gran públic. ¿Es podrà veure?

Crec que el tribunal permetrà a Israel mostrar les imatges, i la vista és oberta als mitjans de comunicació. Però el que va fer Hamàs, en el pitjor dels casos, són crims de guerra, no genocidi. Això no desviarà l’atenció de l’acusació de genocidi contra Israel.

¿Què podria fer Espanya si hi ha un veredicte a favor?

Com que Israel no en farà cas, el meu consell per a Espanya és que a continuació posessin per la seva banda la seva pròpia demanda, per aconseguir una altra ronda de mesures de protecció que aconsegueixi frenar Israel.

Sobre el tribunal (TIJ) en si mateix, amb 15 jutges. ¿Són de fiar?

La presidenta del tribunal és Joan Donoghue, funcionària del Departament d’Estat dels EUA. Estarà per defensar la posició del Departament d’Estat i utilitzarà el poder de la presidència per donar forma a la demanda en favor d’Israel. Sud-àfrica acaba de nomenar el seu propi jutge ad hoc. Depèn d’ell evitar que Donoghue sabotegi el procés.

Notícies relacionades

Creu que hi ha possibilitats.

Sí. n

Temes:

OTAN Israel