La UE acorda transferir a Ucraïna els beneficis dels actius russos

La iniciativa permetrà utilitzar 3.000 milions d’euros anuals per finançar la compra d’armament i la reconstrucció

La UE acorda transferir a Ucraïna els beneficis dels actius russos

Silvia Martinez

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’ús dels beneficis generats pels actius immobilitzats del Banc Central de Rússia a Europa per ajudar a rearmar Ucraïna –uns 3.000 milions d’euros anuals– està a punt de fer-se realitat. Els Vint-i-set van tancar l’acord polític al febrer, però faltava acotar el pla. Tres mesos més tard, després d’una llarga negociació amb ramificacions jurídiques i fiscals complicades, la presidència semestral de la UE, liderada per Bèlgica, va aconseguir arrencar als ambaixadors europeus un "principi d’acord". L’objectiu és començar a enviar els fons a partir del juliol.

Notícies relacionades

"Els ambaixadors de la UE han acordat mesures relatives als ingressos extraordinaris derivats dels actius immobilitzats de Rússia. Els diners serviran per recolzar la recuperació i la defensa militar en el context de l’agressió russa", va anunciar l’actual presidència belga del Consell Europeu.

Tal com va proposar l’Executiu comunitari, el 90% dels fons es destinaran al Fons Europeu per a la Pau per finançar la compra d’armament militar i munició amb què alimentar les tropes ucraïneses. El 10% restant es destinarà a alimentar el pressupost de la facilitat per a Ucraïna per poder sostenir la reconstrucció del país. "Els primers 1.000 milions haurien de transferir-se a l’estiu, principalment per a suport militar", va anunciar el vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis, que va assegurar que "Rússia pagarà pels seus crims".

Temes:

Unió Europea