L’estratègia militar d’Israel a Gaza i la resiliència de Hamàs

A prop de complir-se els tres mesos de guerra a la Franja, hi ha experts que remarquen que el Govern de Netanyahu va fer malament els càlculs de victòria

L’estratègia militar d’Israel a Gaza i la resiliència de Hamàs

MARIO SAAVEDRA

3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Ezra Klein és un influent periodista jueu de The New York Times. S’ha dedicat aquests mesos de guerra a Gaza a analitzar amb desenes d’entrevistes a experts i analistes l’impacte de l’atac de Hamàs (al voltant de 1.200 morts) i la represàlia d’Israel (20.000 morts). En el seu últim programa, resumia l’après: el paradigma de seguretat que ha fet servir el Govern hebreu en les últimes dècades no ha funcionat.

"Israel tenia tota la intel·ligència que necessitava per evitar l’atac de Hamàs: el document detallat amb el pla, analistes que van veure com entrenaven. Ho van ignorar. I el que van fer no era complicat. No tenien armes avançades en un dels seus túnels: tenien paracaigudes, gent amb vehicles i fusells", diu Klein. "No compro la idea que s’aconsegueixi eliminar les capacitats de Hamàs. El nombre de morts a Gaza generarà més radicalització i set de venjança. ¿Quants nens hi ha ara mateix que han quedat orfes i que es dedicaran a buscar venjança?".

"Mentre continuï l’arrel del problema, l’ocupació dels territoris i la negació dels drets dels palestins i de la seva dignitat humana, no hi haurà seguretat", opina per a aquest diari Atalia Omer, experta en el conflicte del Pròxim Orient de la Universitat de Notre-Dame (Estats Units). "Hamàs és més que el seu braç armat, és una idea d’alliberament. Fins i tot si és destruït, un altre Hamàs emergirà. No es poden subestimar el desig de llibertat de la gent. És la lliçó apresa en la ‘guerra contra el terror’ nord-americà".

Estratègia israeliana a Gaza

El Govern israelià no aclareix quina és l’estratègia militar darrere del que el president Joe Biden ha anomenat "bombardejos indiscriminats" a Gaza. De moment, ha deixat inhabitable el nord, ha destruït o fet malbé set de cada deu edificis de la Franja, gairebé totes les fàbriques de pa i molts dels hospitals.

Un dels objectius apuntats per les Forces de Defensa d’Israel seria la creació d’una "zona coixí del costat palestí del mur que envolta la Franja per prevenir futurs atacs. Així ho està comunicant en secret el Govern israelià a diversos països àrabs, informa Reuters.

"Sobre la zona coixí, seré clar: no hi torna a haver una situació en la qual els terroristes de Hamàs es puguin acostar a la frontera per poder creuar-la i matar la nostra gent de nou", ha dit el conseller de seguretat del Govern Mark Regev.

Israel ha aixecat un multimilionari mur de separació amb Gaza amb sistemes avançats de control, càmeres i Intel·ligència Artificial que van ser, no obstant, anul·lats per drons casolans amb bombes per Hamàs.

Israel manté des de fa dècades una estratègia sistemàtica d’ocupació dels territoris palestins de Cisjordània i Jerusalem Est, on ha establert centenars d’assentaments il·legals per a més de 700.000 colons. El 2005 es va retirar de Gaza, tot i que la va mantenir sotmesa a un setge total per terra, mar i aire.

Notícies relacionades

Des d’aleshores ha dut a terme més de cinc guerres contra la Franja, en el que s’ha anomenat l’"estratègia de tallar la gespa". "Fins al 7 d’octubre, molts oficials israelians creien que l’estratègia estava funcionant", apunta Sean Foley, expert en el Pròxim Orient i Història Islàmica de la Universitat de Middle Tennessee (EUA).

Els governs internacionals insisteixen que la solució de dos Estats, que es recolza en els Acords d’Oslo i en desenes de resolucions de les Nacions Unides, és la millor via per garantir la seguretat de les dues parts. Una Autoritat Nacional Palestina amb un Estat viable i forces de seguretat. És també la posició del Govern espanyol, expressada tant pel president del Govern, Pedro Sánchez, com pel ministre d’Exteriors, José Manuel Albares.