La UE prohibeix la compra i la venda de diamants de Rússia

Els estats membre pacten per unanimitat aprovar la 12a ronda de sancions a Moscou

La UE prohibeix la compra i la venda de diamants de Rússia
2
Es llegeix en minuts
S. M.

Mig any després de l’aprovació de l’11è paquet de sancions i un mes després de presentar la proposta davant els governs europeus, la UE va aconseguir ahir la unanimitat necessària per aprovar la 12a ronda de sancions contra Rússia que, per primera vegada, inclou restriccions a la importació de diamants procedents de territori rus. "Amb aquest dotzè paquet estem presentant un conjunt robust de nous llistats i mesures econòmiques que debilitaran encara més la maquinària de guerra de Rússia. El nostre missatge és clar: seguim ferms en el nostre compromís amb Ucraïna i continuarem recolzant la seva lluita per la llibertat i la sobirania", va dir en un comunicat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

La mesura europea contra els diamants russos, negociada i acordada amb els països del G-7 per donar una resposta coordinada a nivell internacional, era sens dubte la més esperada des de fa mesos per continuar ofegant les finances del Kremlin i la seva capacitat de finançar la guerra contra Ucraïna ja que s’estima en uns 4.000 milions d’euros els ingressos anuals que genera aquest comerç. Les resistències de Bèlgica, un dels principals centres de comercialització del món i per la ciutat d’Anvers del qual circulen gairebé el 85% dels diamants de tot el món, havien impedit avançar en aquesta direcció.

Finalment, i després de la introducció d’un sistema de traçabilitat que permetrà garantir la procedència de les pedres i evitar que acabin en altres places internacionals, els Vint-i-set van acordar prohibir a partir de l’1 de gener del 2024 la importació, compra o transferència directa o indirecta de les pedres procedents de Rússia. Aquesta prohibició s’aplicarà als diamants originaris de Rússia, els exportats des de Rússia, els que estan en trànsit per Rússia i els processats a tercers països.

Notícies relacionades

En el cas dels diamants russos processats, és a dir, aquells que són tallats i/o polits a tercers països, incloses les joies que incorporen diamants originaris de Rússia així com els rellotges que continguin diamants produïts en laboratori, la prohibició serà gradual i progressiva a partir de l’1 de març del 2024 i fins a l’1 de setembre del 2024.

La UE justifica aquesta introducció gradual per la necessitat d’implementar el mecanisme de traçabilitat i certificació acordat per rastrejar la procedència de les pedres precioses i minimitzar les pertorbacions al mercat de la UE. La nova ronda també prohibeix importar matèries primeres per a la producció d’acer, productes elaborats d’alumini i altres productes metàl·lics com filferros de coure, d’alumini, làmines, tubs i canonades per valor de 2.200 milions d’euros a l’any. A més, imposa restriccions addicionals a l’exportació de productes industrials i tecnològics avançats i de doble ús per valor de 2.300 milions a l’any. Tot això per continuar minvant la capacitat militar del Kremlin. Tampoc podran exportar-se a Moscou bateries de liti, termòstats, motors de corrent continu i servomotors per a vehicles aeris no tripulats.