Conflicte al Pròxim Orient

El segon grup de 13 ostatges israelians i quatre estrangers arriba a Israel després de 50 dies de captiveri a Gaza

El segon grup de 13 ostatges israelians i quatre estrangers arriba a Israel després de 50 dies de captiveri a Gaza

Ibraheem Abu Mustafa

5
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Ha costat però aquesta nit 13 israelians i quatre estrangers captius han aconseguit sortir de Gaza. Després d’una primera jornada de treva exitosa, amb 13 ostatges israelians alliberats, juntament amb 10 tailandesos i un filipí, i 39 dones i infants palestins excarcerats, el segon dia semblava que acabaria amb bombes sobre la Franja de Gaza de nou. A les portes de l’hora acordada per a l’alliberament d’un segon grup de captius, Hamàs la va retardar al·legant que Israel no havia permès l’entrada de camions d’ajuda humanitària al nord de l’enclavament. Després d’una tarda de negociació amb els mediadors qatarians i egipcis, i una amenaça israeliana no oficial de reprendre els atacs si els captius no sortien abans de mitjanit, la milícia palestina va claudicar. Quaranta minuts abans de l’hora límit, l’Exèrcit israelià ha confirmat que la Creu Roja ja havia traslladat els vuit nens, les cinc dones israelianes i els quatre nacionals estrangers a Egipte a través del pas fronterer de Rafah.

Durant el segon dia de la treva, molts palestins desplaçats de la Franja de Gaza han aprofitat l’aturada en els bombardejos per tornar a la seva terra. Després de caminar hores, s’han trobat amb l’absència d’allò que van deixar enrere. A moltes zones de l’enclavament, la vista es perd en un horitzó de destrucció. «La nostra casa està destruïda, no queda res dempeus», constata una àvia al retornar a la seva llar al camp de refugiats de Bureij al centre de l’enclavament a Al-Jazeera. Malgrat el perill de ser atacats per l’Exèrcit israelià, que ha llançat sengles advertències perquè ningú s’acostés al nord de l’enclavament, molts han decidit tornar per comprovar amb els seus propis ulls el que queda de les seves cases i les seves pertinences, i s’emportaven les poques que han trobat. L’alto el foc va permetre als residents de Gaza dormir per primera vegada d’una tirada, però saben que aquesta pau és només un miratge temporal ja que només queden dos dies més en silenci.

En el moment en què haurien d’haver sortit, com va passar el dia anterior, el braç militar de Hamàs va anunciar haver retardat aquest segon alliberament perquè al·legava que Israel no havia permès l’entrada de camions d’ajuda humanitària al nord de l’enclavament. En un comunicat, ha assegurat que els ostatges no sortirien «fins que l’ocupació compleixi amb els termes de l’acord relacionat amb l’entrada de camions d’ajuda al nord de la Franja de Gaza i a causa de l’incompliment de les normes acordades per a l’alliberament de presoners». Segons els mitjans israelians, les seves autoritats han permès l’entrada de 200 camions a la Franja, com exigeix l’acord, i l’enllaç militar COGAT d’Israel amb els palestins ha anunciat anteriorment que 50 d’aquests camions van arribar al nord de Gaza. Els mitjans israelians han informat de l’amenaça que si el pròxim grup d’ostatges israelians no és alliberat de Gaza abans de la mitjanit, l’Exèrcit israelià «reiniciarà les operacions terrestres» a la Franja, posant en risc la suposada treva de quatre dies que va començar divendres.

Després d’una primera jornada d’alto el foc, les famílies a Israel i a Palestina esperen amb il·lusió i cautela el retorn dels seus

Però la mediació qatariana ha evitat que les bombes tornin a caure sobre Gaza, almenys ara. El ministeri de Relacions Exteriors de Qatar ha anunciat que els obstacles entorn de l’acord d’ostatges han sigut «superats a través de comunicacions entre Qatar i Egipte». «Aquesta nit, 39 presoners palestins seran alliberats a canvi de l’alliberament de 13 captius israelians, a més de set estrangers que estan fora de l’acord», que han resultat ser quatre, ha afirmat un portaveu. Al seu torn, Hamàs ha dit que va respondre als esforços d’Egipte i Qatar després que van assegurar el compromís d’Israel amb els termes de l’acord. Estava previst que el segon grup d’ostatges fos alliberat a les quatre de la tarda, però el grup palestí ho ha fet nou hores després.

Aviv Asher, de 2,5 anys, la seva germana Raz Asher, de 4,5 anys, i la seva mare Doron, reaccionen quan es reuneixen amb el Yoni, el pare de la Raz i l’Aviv i el marit de la Doron, després de tornar a Israel al Complex designat al Centre Mèdic Infantil Schneider, durant una treva temporal entre Hamàs i Israel, a Petah Tikva, Israel /

REUTERS

Entrada d’ajuda humanitària

Mentre el món mirava amb optimisme caut cap a Gaza, a l’espera de rebre notícies dels seus ciutadans captius, a l’altre costat de la Línia Verda, famílies senceres esperaven les mateixes bones noves a les portes de la presó d’Ofer a la Cisjordània ocupada. Allà, les forces de seguretat israelianes han tornat a intentar dispersar les masses llançant gasos lacrimògens. En una jornada menys massiva que la de la tarda anterior, que 39 reclutes palestins van ser alliberats, aquesta vegada 42 famílies també han estat esperant amb impaciència l’alegria del retorn dels seus. Unes 18 dones i 24 nois adolescents presos a les presons israelianes havien de ser alliberats després que ho fossin els segrestats israelians a Gaza.

Notícies relacionades

Durant divendres, les Nacions Unides van confirmar l’entrada de 139 camions amb ajuda a l’enclavament, l’entrega més gran des de fa 50 dies. Alhora, la Mitja Lluna Vermella Egípcia ha informat que 83 camions més havien accedit a Gaza el mateix dia, mentre que les autoritats egípcies van anunciar 15 camions amb equip per a l’hospital de campanya jordà i 11 per a l’hospital de campanya emiratí. Uns dos milions de persones necessiten assistència alimentària a l’enclavament. Aquest dissabte, segon dia de la treva, haurien entrat uns 200 camions amb ajuda humanitària a l’enclavament com a part de l’acord. Aquests també han inclòs combustible i bombones de butà.

Durant divendres a la nit, els primers 13 captius alliberats, dones grans i nenes junt amb les seves mares, es van poder reunir amb els seus familiars en emotius retrobaments televisats. Aquest matí, gran part de la societat israeliana s’ha despertat amb la sensació que pot ser l’inici del final de l’agonia viscuda pels fins ara 239 ostatges segrestats a Gaza. Famílies senceres han anat a la reobertura de molts comerços en ple sàbat en un clima de cauta celebració pels que encara han d’arribar. Tot i així, l’anunci de Hamàs que ha retardat l’alliberament ha tornat la frustració a una població que aquest dissabte ha sortit als carrers per commemorar els 50 dies d’aquell tràgic shabat i els 50 dies d’absència.