Catàstrofe mediambiental

La presència de turistes divideix un Hawaii devastat pels incendis

La presència de turistes divideix un Hawaii devastat pels incendis

Yuki Iwamura / AFP

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No és el moment de fer turisme. Sisplau, no vinguin de vacances a Maui». Amb aquestes paraules, l’actor Jason Momoa tractava el cap de setmana passat de conscienciar els seus seguidors sobre els incendis que han devastat la paradisíaca illa de Hawaii i en els quals han mort més d’un centenar de persones. El seu missatge va en línia amb el que han demanat les autoritats locals, que volen frenar temporalment les arribades a l’arxipèlag per centrar-se a reconstruir ciutats com Lahaina, reduïdes a cendres.

La gran majoria dels turistes ha fet cas. Unes 46.000 persones han abandonat l’illa des que va ser assolada per la catàstrofe natural més gran de la seva història. Moltes van ser evacuades quan les flames encara no s’havien apagat. Diumenge passat, el nombre d’arribades de passatgers havia descendit gairebé un 81% en comparació amb el mateix període de l’any passat, segons dades del Departament d’Empreses, Desenvolupament Econòmic i Turisme de Hawaii recollits per Reuters. La poca presència d’avions a l’illa, especialment procedents de fora de l’arxipèlag, es pot apreciar també al mapa de Flight Radar 24, pàgina web que rastreja vols arreu del món.

D’altres, però, han optat per ignorar les peticions del Govern hawaià, despertant la indignació dels locals. «Els turistes s’estan banyant a les mateixes aigües on la nostra gent va morir fa tres dies», ha explicat una ciutadana de Maui a la BBC. El mitjà britànic retrata una illa dividida en dues classes: els residents que treballen per recuperar els cadàvers i les llars que han perdut pels focs i la bombolla dels visitants que continuen allotjats en els glamurosos complexos hotelers del sud-oest, menys afectat.

Maui necessita turistes

El malestar de molts locals, canalitzat a través de les xarxes socials, contrasta amb la seva realitat econòmica. Maui depèn del turisme. El 80% de la seva riquesa es nodreix d’aquest sector, segons la seva junta de desenvolupament. Uns 2,9 milions de turistes van visitar l’illa el 2022, gastant aproximadament 5.690 milions de dòlars. D’altra banda, menys de 165.000 persones hi resideixen, d’acord amb les dades del cens dels Estats Units.

Aquesta realitat, fàcilment observable des del terreny, és la que ha portat les autoritats de Hawaii a debatre què han de fer. Mentre els equips de rescat continuen rastrejant el terreny afectat pels incendis a la recerca de possibles morts, el Govern estudia totes les possibilitats. La prioritat és resoldre les necessitats immediates dels residents i aixecar noves vivendes perquè puguin continuar amb la seva vida. No obstant, la salut financera de l’illa també pesa. I molt.

Notícies relacionades

El dilema que enfronten ara és similar al que es va viure a l’inici de la pandèmia de la Covid-19, quan es va sospesar un tancament de fronteres. «Tota la nostra gent necessitarà sobreviure, i no podem permetre’ns no tenir feina ni futur per als nostres fills», ha explicat Josh Green, governador de Hawaii. «Quan es restringeix qualsevol viatge a una regió, realment es devasta els seus propis residents locals de moltes maneres més que a ningú».

«Ningú ens ha dit res»

L’Autoritat de Turisme de Hawaii ha demanat als visitants que evitin viatjar a la zona occidental de Maui, on es troba Lahaina. Aquesta restricció no afectarà l’Iñaki i la seva família, que d’aquí a dues setmanes iniciaran una ruta marítima per l’arxipèlag en un creuer de Norwegian Line Cruises. «Per a sorpresa nostra, ningú ens ha dit res», explica aquest barceloní de 59 anys. «Ni l’empresa del creuer ni l’agència d’El Corte Inglés amb la qual ho vam contractar tot parlen del que ha passat, així que estem a l’expectativa». El seu creuer només atracarà dues nits al port de Maui, al nord de l’illa, i tenien planejat visitar l’àrea oriental, aliena al foc. «Si al final decideixen que no parem a Maui doncs mala sort, és el que hi ha», assegura. «Ja saps que poden passar aquestes coses».

Temes:

Incendis Turisme