El Govern italià aprova una taxa del 40% sobre els beneficis extraordinaris dels bancs
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern italià presidit per la ultradretana Giorgia Meloni ha aprovat la creació d’un impost del 40% sobre els beneficis extraordinaris dels bancs, limitat als anys 2022 i 2023 i que no superarà el 25% del patrimoni net, i la recaptació del qual es destinarà íntegrament a «donar suport a la compra d’hipoteques i a les retallades fiscals».

«És una mesura congruent i anirà a alimentar les rebaixes fiscals i a donar suport a les hipoteques» perquè «no estem parlant d’uns grapats de milions, sinó de milers de milions», va assegurar aquest dilluns el vicepresident i ministre de Transport i Infraestructures, Matteo Salvini.

La nova taxa s’ha inclòs per sorpresa en l’últim decret aprovat per l’Executiu de Giorgia Meloni abans de les vacances de l’estiu, ja que no figurava en l’esborrany publicat pels mitjans italians els dies previs a l’aprovació. Segons la norma, s’activarà si el marge d’interessos registrat el 2022 «supera el valor de l’exercici 2021 en almenys un 3%», un percentatge que s’eleva al 6% si es compara el 2023 amb l’any anterior.

Rebaixes fiscals

L’impost extraordinari instituït per al 2023 té un tipus del 40%, però l’import, en qualsevol cas, no podrà superar una proporció igual al 25% del valor dels actius nets al final de l’exercici precedent al que estigui en curs l’1 de gener del 2023. A més, no és deduïble a efectes de l’impost sobre la renda i de l’impost regional sobre activitats econòmiques.

«Es tracta d’una norma d’igualtat social», va dir Salvini al terme del Consell de Ministres sobre la mesura amb què el Govern espera recaptar més de 2.000 milions d’euros per «alimentar» els pròxims pressupostos generals, segons alguns mitjans.

El ministre va dir que «tota la recaptació es destinarà a dues partides: ajudes a les hipoteques de primera vivenda i rebaixes fiscals», a l’explicar que «la pujada de tipus del BCE ha provocat un augment del cost dels diners per a les llars i les empreses. No hi ha hagut una pujada igual de diligent, ràpida i important per als consumidors».

Notícies relacionades

«Així que en aquesta bretxa hi haurà un gravamen del 40% sobre els multimilionaris beneficis extra dels bancs. No entrarem en les xifres, però n’hi ha prou amb veure els beneficis del primer semestre dels bancs per al 2023 per adonar-se que no estem parlant d’uns quants grapats de milions, sinó que es poden suposar uns quants milers de milions», va afegir.

En el decret es van aprovar altres mesures, com l’augment de les llicències de taxis, el fre a l’augment de l’encariment dels vols i la renúncia al límit salarial de 240.000 euros per a l’empresa encarregada de construir el pont de Messina, que unirà la península italiana amb l’illa de Sicília.