Política migratòria
El Govern britànic ajorna el trasllat de migrants a la «presó flotant» per problemes de seguretat

El Govern britànic ha patit un nou revés en la seva polèmica política migratòria. El Ministeri de l’Interior s’ha vist obligat a ajornar el trasllat dels primers sol·licitants d’asil a la barcassa ‘Bibby Stockholm’, qualificada per les organitzacions de drets humans com una «presó flotant», a causa que no compleix les garanties de seguretat suficients en el sistema de protecció contra els incendis. El trasllat estava previst inicialment per a aquesta setmana, però el nou contratemps ha impedit al Govern especificar quan es realitzarà finalment.
«El correcte és que qualsevol allotjament que oferim sigui també segur», ha explicat el ministre de Transport, Richard Holden, a Sky News. «Les comprovacions duraran el que hagin de durar, és important que fem les coses bé». La decisió del Govern ha arribat després de les advertències dels inspectors locals, recollides pel diari ‘The Times’, sobre el que consideren que podria ser un «nou Grenfell», amb referència a l’incendi en un edifici residencial de Londres en el qual van morir 72 persones el 2017. La barcassa té capacitat per a 506 persones, distribuïdes en 222 camarots, i tan sols compta amb dues sortides principals.
Bases militars
Els plans del Govern per abaratir els costos associats a l’allotjament de sol·licitants d’asil s’estan retardant molt més del que es preveia. L’objectiu de l’Executiu era el d’instal·lar entre l’agost i el setembre 2.000 refugiats més en la base militar de Scampton, al nord d’Anglaterra, però finalment el trasllat no es produirà com a mínim fins a l’octubre perquè encara no s’han realitzat les inspeccions pertinents i per retards a la instal·lació d’aigua, llum i gas. Les autoritats sí que han traslladat 46 sol·licitants d’asil a la base militar de Wethersfield, a uns 60 quilòmetres de Londres, i planegen instal·lar-ne mig centenar més en els pròxims dies, malgrat que s’han detectat casos de sarna i de tuberculosi, segons la premsa britànica.
Els Ajuntaments dels dos municipis on es troben les bases han interposat una demanda judicial contra el Ministeri de l’Interior i el Ministeri de Desenvolupament i Vivenda per mirar de frenar l’arribada de més de 5.000 sol·licitants d’asil prevista en els pròxims mesos. Els demandants acusen la ministra de l’Interior, Suella Braverman, d’utilitzar un procediment d’emergència per evitar els processos de planificació adequats, uns arguments que han recolzat els veïns de les dues localitats, contraris a l’arribada dels migrants.
Determinació del Govern
Notícies relacionadesMalgrat els contratemps, el Govern de Rishi Sunak té previst donar batalla fins a aconseguir els seus objectius, conscient que la lluita contra la immigració irregular és una de les claus per captar els votants més radicals del partit conservador, desencisats amb les promeses incomplertes del Brexit. El primer ministre ha insistit en la legalitat de deportar els sol·licitants d’asil a Ruanda, una decisió frenada per la justícia i sobre la qual s’haurà de pronunciar el Tribunal Suprem en els pròxims mesos.
L’Executiu assegura que els plans d’instal·lar els refugiats en bases militars i en barcasses com el ‘Bibby Stockholm’ suposaran un estalvi significatiu per a les arques de l’Estat, que destina prop de 7 milions de lliures diàries (més de 8 milions d’euros) a allotjar els sol·licitants d’asil en hotels. La mesura, però, compta amb el rebuig frontal de més de 50 organitzacions de defensa dels drets humans, que l’han qualificat de «cruel i inhumana» i que han advertit dels riscos que poden tenir per a la salut mental de persones que ja han passat per experiències traumàtiques.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida