Ecologia i mobilitat

Sunak llanca una ofensiva contra les zones de baixa emissio per a vehicles al Regne Unit

Sunak llanca una ofensiva contra les zones de baixa emissio per a vehicles al Regne Unit

Daniel Leal-Olivas / AFP

1
Es llegeix en minuts
EFE

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, s’ha declarat avui «del costat dels conductors» i va assegurar que llançarà una ofensiva contra els plans per establir noves zones de baixa contaminació per tot el país.

En una entrevista amb el dominical ‘Sunday Telegraph’, Sunak va explicar que ha demanat el Ministeri de Transports que emprengui una profunda revisió dels projectes de les localitats britàniques per establir aquestes zones de baixes emissions. Amb aquests plans, les alcaldies pretenen limitar l’accés al trànsit rodat a centres de les ciutats o a carreteres de barris residencials.

«La gran majoria de la gent en aquest país utilitzen els seus cotxes per moure’s i en depenen. Quan tinc la sort d’anar a casa a North Yorkshire, és més representatiu de com viu la majoria del país, on els cotxes són importants», va dir Sunak.

Alhora, el primer ministre va atacar l’oposició laborista, favorita en tots els sondejos per a les pròximes eleccions, per ser «anticonductors». «Només vull assegurar-me que la gent sàpiga que estic del seu costat al donar suport a l’ús dels seus cotxes per fer tot el que els interessi», va remarcar.

Aquest posicionament de Sunak arriba després que els conservadors aconseguissin la victòria en una elecció parcial a la Cambra dels Comuns a Uxbridge, un suburbi de Londres, on els votants van rebutjar els plans de l’alcalde de la capital, el laborista Sadiq Khan, d’estendre la zona de baixes emissions.

Aquest èxit va portar la dreta del partit ‘tory’ a animar el primer ministre que revisi els plans governamentals per arribar a les zero emissions, tot i que l’ala verda del seu propi partit ha mostrat les seves discrepàncies.

L’oposició laborista va qualificar de «propaganda» l’anunci de Sunak i va demanar que la competència sobre les zones de baixes emissions, on els vehicles més contaminants han de pagar per circular, quedin en mans dels consells municipals.

Notícies relacionades

En paral·lel a la seva decisió de donar més llibertat als vehicles, Sunak té previst viatjar aquesta setmana a Escòcia per anunciar una gran inversió en un projecte de captura de carboni.

Segons ‘The Sunday Times’, el cap del Govern viatjarà a Aberdeenshire per explicar que milions de lliures finançaran el projecte Acorn, en què participarà l’energètica Shell i altres companyies