Com la resta de familiars

Indemnitzat un nadó pel retard en un vol a Bilbao tot i que no pagava bitllet

Indemnitzat un nadó pel retard en un vol a Bilbao tot i que no pagava bitllet

MIGUEL A. LOPES

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un jutjat de Bilbao ha dictaminat que un nadó, eximit del pagament del vol i que va viatjar sense seient assignat, és subjecte d’indemnització com la resta de persones de la seva família, a causa del retard del vol de tornada des de Lisboa a l’aeroport de Bilbao.

Segons ha informat el bufet d’advocats especialistes en reclamacions de vols, bancàries i d’accidents Erreklamatu, els menors de dos anys estan eximits de pagar els vols i, de fet, viatgen sense seient assignat i ocupen habitualment la plaça dels seus pares.

No obstant, en determinats supòsits sí que són subjecte d’indemnització en cas de cancel·lació o retard, com en aquest cas que ha decidit el Jutjat de Primera Instància número 12 de Bilbao.

Cinc hores

El 4 de juny del 2022, una família biscaïna va patir un retard de cinc hores en el vol que van contractar amb Tap Air Portugal per desplaçar-se de Lisboa a Bilbao. Viatjaven el matrimoni i els seus dos fills menors d’edat, i un era menor de dos anys, per la qual cosa no tenia plaça assignada a l’avió.

Els pares van reclamar a la companyia aèria la indemnització corresponent per retard –250 euros per persona–, així com l’abonament de les despeses en què van haver d’incórrer a causa de la incidència, cosa que feia un total de 1.026,56 euros.

Tap Air Portugal va contestar a la demanda acceptant-la parcialment, i va proposar una compensació de 769,30 euros. La companyia al·legava que el nadó no va pagar bitllet ni ocupava un seient en el vol, per la qual cosa no tindria dret a compensació pel retard.

A més, es va oposar a l’abonament de la quantitat que els demandants van haver de pagar per excedir-se en el temps reservat d’aparcament.

Un passatger més

No obstant, el Jutjat de Primera Instància número 12 de Bilbao ha accedit a la demanda d’aquesta família i ha decidit condemnar la companyia a abonar la totalitat de la quantitat sol·licitada.

El jutge va considerar acreditat que el nen era menor de dos anys i que va viatjar sense seient assignat, però consta que es van abonar 5,78 euros per la seva reserva a nom del nadó, identificat així com un passatger més.

A més, es va emetre targeta d’embarcament al seu nom i es van abonar les taxes, i es va fixar per tant un preu al bitllet.

Notícies relacionades

El reglament de les companyies aèries estableix una indemnització dirigida al passatger, «entès com el que és transportat per la companyia».

De la mateixa manera, el tribunal va estimar una indemnització de 7,15 euros per l’excés en temps reservat d’aparcament, a l’aportar-se els tiquets i estar el sobrecost directament relacionat amb el retard del vol.