Guerra a Ucraïna

Borrell aposta per organitzar la «batalla diplomàtica» per Ucraïna en vista de l’«ambigüitat estratègica» de molts països

  • El comandament militar de l’OTAN anticipa que Rússia farà servir tancs més antics i soldats més mal preparats

Borrell aposta per organitzar la «batalla diplomàtica» per Ucraïna en vista de l’«ambigüitat estratègica» de molts països

FREDERICK FLORIN / AFP

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El president rus, Vladímir Putin, pot haver «perdut la guerra» i l’Exèrcit rus estar «militarment derrotat», tal com repeteix incansablement des de fa mesos el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, però Ucraïna encara no ha guanyat» i la Unió Europea ha de continuar recolzant Kíiv per evitar que el país sigui esborrat del mapa o que es converteixi en una segona Bielorússia. I sobretot ha d’organitzar la «batalla diplomàtica» per explicar el que està passant, perquè hi ha «molts líders al món», afirma el polític espanyol, que mantenen una «ambigüitat estratègica» envers Ucraïna i no són prou contundents en la seva condemna, ha dit durant un fòrum sobre seguretat i defensa celebrat a Brussel·les.

«Veig líders al món en una ambigüitat estratègica. Els anomeno la gent del ‘sí, però’. No hi pot haver peròs. Hi ha una invasió. Un país n’està envaint un altre sense justificació. Centenars de persones són assassinades cada dia. No hi ha cap ‘però’ que valgui», ha assegurat quan l’han interrogat sobre la postura de països com l’Índia i el Brasil, però sense esmentar cap país en concret. «No vull acusar ningú perquè se suposa que soc un diplomàtic, però queda clar que quan escolto la gent dir que volen la pau: ¡Jo també! I els que més ho volen són els ucraïnesos, a qui bombardegen cada dia», ha afegit sobre una «guerra sagnant» que no hauria de provocar una divisió entre Occident i la resta del món.

Segons el parer de Borrell, malgrat la «limitada amistat sense límits» que hi ha entre el tàndem Rússia-la Xina, Pequín hauria d’exercir la seva influència sobre Moscou per aturar la guerra i considera «bo que el president Xi [Jinping] hagi trucat a [Volodímir] Zelenski», tot i que entén que Pequín no pot exercir de mediador perquè no és un acte imparcial. És més, el cap de la diplomàcia europea ha lamentat, no obstant, que el Govern xinès mantingui una «neutralitat prorussa», tot i que ha assegurat que «de moment» la Xina no està aportant suport militar a Moscou. 

«Mantenir-se vigilants»

Notícies relacionades

«Ens hem de mantenir vigilants i no tenim interès a empènyer Rússia als braços de la Xina, però no crec que la Xina se senti gaire còmoda amb el que està passant. Té molta influència i l’ha de fer servir per frenar la guerra», ha recordat sobre un país amb el qual la UE aspira a reposicionar-se. «Tenim una rivalitat, però no s’ha d’entendre com una rivalitat sistemàtica», ha dit Borrell, i ha recalcat que l’aspecte important de cara al futur és com Pequín faci servir el seu poder. En tot cas, té clar que el gegant asiàtic no serà un destí alternatiu al gas rus i considera que Rússia tindrà «problemes» per aconseguir els diners que obtenia fins ara de la UE.

La seva ambició personal, i la de la institució que representa, és aconseguir que la pau arribi a Ucraïna. «És una cosa que ha de passar. Putin no pot guanyar aquesta guerra. És el nostre compromís més fort, el meu personal i el de la UE en conjunt», ha reafirmat. L’alt representant ha aprofitat el fòrum per fer balanç de l’ajuda subministrada per la UE a Ucraïna: 16.000 milions d’euros entre els 6.000 milions compromesos del Fons Europeu per a la Pau i les aportacions dels estats membres que han entrenat fins ara 17.000 soldats ucraïnesos i que aspiren a arribar a la xifra de 30.000 a finals d’any. Borrell també ha recordat el tomb que ha suposat la guerra en matèria de defensa i el compromís assumit pels governs de la UE de multiplicar la despesa militar, que hi destinaran, segons ha detallat, «70.000 milions en els tres anys vinents».