Guerra a Ucraïna

Brussel·les apunta per primera vegada a empreses de la Xina en les seves sancions a Rússia

La Comissió Europea transmet als Vint-i-set l’11è paquet de sancions contra Moscou

  • Segueix en directe l’última hora de la guerra a Ucraïna

  • Aquests són els grans oblidats de les sancions europees a Rússia

Brussel·les apunta per primera vegada a empreses de la Xina en les seves sancions a Rússia
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’última ronda de sancions contra Rússia, l’11a des que Vladímir Putin ordenés la invasió d’Ucraïna el 24 de febrer del 2022, ja està a punt per a la negociació final entre els governs de la Unió Europea (UE). La Comissió Europea ha remès als ambaixadors dels 27 l’últim paquet de mesures restrictives que discutiran per primera vegada aquest dimecres. El pla inclou sancions contra empreses de la Xina per recolzar la maquinària de guerra de Moscou amb l’objectiu d’evitar que tercers països continuïn permetent al Kremlin esquivar l’estratègia de sancions europees.

«Puc confirmar que aquest paquet es concentra efectivament en la posada en pràctica de les sancions, la seva eficàcia i com evitar que siguin esquivades i impedir que productes que s’hagi prohibit exportar a Rússia acabin trobant un camí cap al complex militar-industrial rus», ha confirmat Eric Mamer, portaveu de la presidenta Ursula von der Leyen sense confirmar el contingut exacte d’una proposta que ara haurà d’obtenir el vistiplau unànime dels Vint-i-set. Precisament, Von der Leyen es desplaçarà aquest dimarts, 9 de maig, a Kíiv en el que serà el seu cinquè viatge oficial a la capital ucraïnesa. Una visita que coincideix amb una jornada plena de simbolisme ja que se celebra el Dia d’Europa i que l’alemanya ha volgut celebrar a Ucraïna.

No és la primera vegada que Brussel·les proposa sancionar empreses de tercers països que donen cobertura al Kremlin i permeten al president rus continuar armant la seva maquinària de guerra contra la seva veïna Ucraïna. Ja ho ha fet en els últims mesos amb l’Iran, per evitar l’exportació a Rússia de drons, i ara aspiren a acotar el suport que aporta un altre gegant com és la Xina en un moviment que podria reavivar les tensions amb el país que dirigeix Xi Jinping.

Empreses tecnològiques

Notícies relacionades

Segons ha avançat aquest dilluns el diari ‘Financial Times’, la proposta que estudiaran aquest dimecres els Vint-i-set advoca per castigar set firmes xineses per vendre equipament que Moscou podria utilitzar com a armes. Algunes de les empreses proposades ja han sigut sancionades pel Govern dels Estats Units. És el cas de 3HC Semiconductors i de King-Pai Technology, amb base a la Xina continental, així com dues empreses més basades a Hong Kong com són Sinno Electronics i Sigma Tecnology. En el cas de King-Pai, Brussel·les al·lega que subministra a Rússia microelectrònica amb aplicacions de defensa que inclouen sistemes de guia de míssils creuer.

El nou paquet sancionador també tornarà a incloure més empreses de l’Iran pel subministrament de fronteres a Rússia i un nou règim sancionador més general amb mesures que permetrà a la UE restringir les vendes de determinats productes de tercers països si la pressió política no aconsegueix canvis pràctics de comportament. En aquest cas, no obstant, seran els estats membres els que haurien d’adoptar mesures individuals contra les empreses apuntades.