Crisi interna

Netanyahu atura la reforma judicial d’Israel

Netanyahu atura la reforma judicial d’Israel

AHMAD GHARABLI / AFP

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els carrers d’Israel han guanyat. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha anunciat aquest dilluns la congelació de la seva polèmica reforma judicial. Les desenes d’hores bloquejant carreteres, la tensa matinada a les principals ciutats i un moviment civil sense precedents han aconseguit el seu objectiu. Després del cessament del ministre de Defensa per demanar al líder israelià que aturés la legislació proposada, la situació ha arribat a tal punt d’ebullició que ha forçat Netanyahu a fer marxa enrere. «CITA», ha afirmat en televisió. 

Mentrestant, el principal sindicat d’Israel, que representa 700.000 treballadors, amenaça amb una vaga general al país després de tancar l’aeroport de Ben Gurion i cancel·lar tots els vols que surten del país. «No tenim por», han clamat milers de manifestants la negra nit de diumenge. Després que Netanyahu acomiadés el ministre de Defensa, Yovi Gallant, els israelians van tallar les principals autopistes del país i es van reunir davant la casa del primer ministre i de la Knesset, fent onejar banderes i encenent fogueres. De nou, la policia ha utilitzat canons d’aigua per dispersar-los. 

En vista de la imminent declaració de Netanyahu, altres agents estatals han decidit demanar la congelació de la reforma judicial de la qual fa unes hores eren partidaris. Després de demanar-li que no cedís a l’«anarquia» dels manifestants, el líder de Sionisme Religiós i ministre de Finances, Bezalel Smotrich, ha acordat amb Netanyahu la suspensió de la revisió legal. Amb ell, tots els partits ultraortodoxos s’han posat d’acord. Ara com ara, el polèmic ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, continua sense demanar la retirada. En canvi, el president de l’Agència Jueva, Doron Almog, s’ha unit al cor de personalitats prominents que demanen aturar la legislació que promou la reforma judicial.

«Profunda ansietat»

Notícies relacionades

El país sencer continua aturat des de fa més de 24 hores. Al tancament de l’aeroport Ben-Gurion, s’hi afegeix que no han obert ni escoles ni universitats ni centres comercials ni escoles bressol ni bancs ni hotels ni ajuntaments. Els hospitals estan en situació d’emergència, mentre el poble israelià s'aboca a l’enèsima vaga durant els últims dos mesos i mig de protestes. Hores abans de l’anunci de Netanyahu, el president israelià Isaac Herzog ha expressat la seva alarma veient la situació. «Aquesta nit hem vist algunes escenes molt difícils», ha afirmat en un rar comunicat. «Una profunda ansietat s’apodera de la gent; la seguretat, l’economia, la societat, tot està amenaçat, els ulls de tot el poble d’Israel han girat cap a tu», ha instat la coalició després de demanar-li que aturi la reforma judicial.

Israel comença a sortir així d’una de les pitjors crisis domèstiques de la seva existència. La polèmica reforma judicial ha polaritzat encara més la societat, dividida entre aquells que la consideren necessària perquè creuen que els tribunals gaudeixen de massa poder i els que la rebutgen perquè la veuen com una amenaça al seu sistema democràtic i als drets civils que els protegeixen. Durant les últimes setmanes, aquesta tensió s’ha traslladat a la Knesset, el Parlament israelià. Aquí, Netanyahu i els seus aliats han intentat aprovar el màxim de lleis per limitar el poder judicial abans de les vacances davant una ferotge oposició aixecada pels carrers. A principis d’abril, la cambra legislativa farà un mes de descans per la Pasqua jueva, així que els dies venidors seran clau per al futur d’Israel com a Estat democràtic.