Protestes massives

Israel avança en la reforma judicial mentre l’oposició s’estén a tots els sectors de la societat

L’Executiu ultradretà aprova en primera lectura a la Knesset els canvis per treure poders al judicial en benefici del legislatiu

Israel avança en la reforma judicial mentre l’oposició s’estén a tots els sectors de la societat

NIR ELIAS / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Malgrat tot –i tothom–, Israel avança en la seva reforma judicial. La Knesset, el Parlament israelià, ha aprovat en primera lectura aquest dimarts de matinada els tres projectes de llei destinats a debilitar el Tribunal Suprem. Als carrers, es continuen succeint les protestes més multitudinàries de la història del país. Però el Govern de Benjamin Netanyahu no s’atura. Mentre el poble es bolca en la defensa de la democràcia, els diputats utilitzen les institucions per dissenyar un nou Israel que sembla deixar insatisfets milers dels seus ciutadans. Al seu torn, la violència cap als manifestants per part de la policia va en augment i sumen més detencions.

Tots els elements de la legislació que busca sotmetre el poder judicial a un ampli control polític estan a punt de convertir-se en llei. Els queden dues votacions més a la Kneset perquè així sigui. El projecte de llei aprovat aquest dimarts permetrà dotar les lleis d’immunitat preventiva contra la revisió judicial. També impedirà a la fiscal general declarar el primer ministre no apte per al càrrec i donaran ales a la clàusula d’anul·lació. D’aquesta manera, el Tribunal Suprem de Justícia d’Israel, la cort més elevada del país, perd les seves capacitats de fre a l’executiu i al legislatiu. En aquest nou Israel que podria oficialitzar-se a finals d’aquest mes, la majoria governant gaudiria d’un poder gairebé il·limitat. 

Davant aquest alarmant panorama, la societat israeliana es congrega en places i avingudes per protestar contra la polèmica reforma. Durant les últimes 10 setmanes, s’han succeït les manifestacions cada dissabte a les principals ciutats israelianes, a les quals han acudit centenars de milers de ciutadans en un moviment sense precedents en la història de l’Estat hebreu. L’oposició al nou Executiu s’ha estès fins als Estats Units, on aquesta setmana centenars de persones han rebut el ministre de Finances, Bezalel Smotrich, amb crides al boicot. També centenars d’escriptors, artistes i intel·lectuals israelians han demanat a Alemanya i el Regne Unit que cancel·lin les pròximes visites de Netanyahu.

Victòries de les protestes

La setmana passada els manifestants van aconseguir que el líder i la seva dona, Sara, haguessin de viatjar en helicòpter fins a l’aeroport de Tel Aviv per al seu viatge oficial a Roma, després de bloquejar totes les carreteres que hi donaven accés. Una altra de les victòries que s’ha apuntat el moviment opositor és la reincorporació per força aèria d’Israel d’un oficial reservista que havia sigut acomiadat per intentar orquestrar sortides de vols d’entrenament en protesta contra el canvi judicial. Cap d’aquestes accions ha detingut Netanyahu en el seu projecte que ha promès complir el «mandat clar» que va rebre de l’electorat al novembre quan es va erigir vencedor dels cinquens comicis en tres anys i mig.

«El fet que durant dos mesos sencers les nostres reiterades crides al diàleg no hagin rebut resposta de l’oposició prova que no li interessa la reforma, sinó crear anarquia i enderrocar el Govern electe», ha denunciat aquest dilluns el mandatari en el Consell de Ministres. Enmig de successives crítiques als mitjans de comunicació, Netanyahu ha apuntat que «la reforma és només una excusa». Tot i així, l’oposició s’ha estès a tots els sectors de la societat israeliana, dins i fora de les seves fronteres. Els centenars de milers de persones que responen a les crides per a la protesta cada setmana fins i tot segueixen ideologies diferents.

Sector tecnològic

Notícies relacionades

On l’oposició és més sorprenent és al sector tecnològic. Les propostes per neutralitzar el poder judicial del país han espantat l’empresariat israelià que, fins ara, semblava immune al clima polític. Espantada per les prediccions del final de la democràcia i l’Estat de dret, la classe emprenedora d’Israel s’ha unit al moviment de protesta més gran del país. Però el fet que la consolidació de la ‘nació start-up’, com es coneix Israel, coincideixi amb els anys de mandat de Netanyahu no ha impedit que empreses i companyies es mostrin atemorits pel futur que el seu nou Govern està dissenyant. 

El motiu dels seus creixents temors és la desprotecció que patirien en un país amb un poder judicial feble. Netanyahu és conscient de la importància del sector de l’alta tecnologia al seu país. Compta amb un 15,3% del PIB i és el principal motor de creixement econòmic d’Israel, alhora que ocupa el 10% de la mà d’obra assalariada del país i genera gairebé una quarta part dels impostos sobre la renda. L’ascendent tensió política i social a Israel ja es comença a notar als mercats. El xéquel, la moneda israeliana, va ser la tercera moneda amb pitjor acompliment al món al febrer. És el primer signe de l’Israel que s’acosta.