Moment històric

¿Què està passant a Israel? Les claus de la primera crisi del Govern de Netanyahu

  • La polèmica reforma judicial ha portat milers de persones a manifestar-se durant setmanes als carrers per «salvar la democràcia» i ara la pressió ha arribat a l’Executiu

ATEF SAFADI

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Fa setmanes que Israel està embrancat en una de les pitjors crisis internes de la seva història. A les portes del 75è aniversari de la creació de l’Estat hebreu, milers de persones han expressat cada setmana la seva oposició al polèmic pla de reforma judicial impulsat pel primer ministre Benjamin Netanyahu i els seus socis. Després de gairebé tres mesos als carrers, la pressió ha arribat a l’Executiu ultradretà. A continuació, quatre claus per entendre la primera crisi del Govern de Netanyahu.

Menys poder per als jutges

Des que va arribar al poder a principis d’any, el Gabinet format per ultraortodoxos i ministres d’extrema dreta ha impulsat un projecte per reformar el poder judicial. Consideren que els tribunals tenen massa poder i la seva intenció és limitar-lo. Volen desposseir el Tribunal Suprem de la capacitat d’anul·lar lleis i decisions governamentals considerades il·legals. Per aconseguir-ho, defensen que aquesta mena de decisions emeses per la instància judicial més important del país puguin ser «anul·lades» amb una majoria parlamentària simple. També busquen posar fi al procés actual de nomenament de jutges i substituir-lo per un altre que doni més poder de selecció al Govern, que acabaria nomenant els seus magistrats aliats. De moment, ja han aprovat la llei que blinda Netanyahu a l’atorgar al Govern la capacitat de valorar si un primer ministre és adequat per al càrrec.

Setmanes de resistència civil

Cada votació parlamentària clau ha rebut resposta per part de centenars de milers d’israelians a les places. A més, cada dissabte gran part de la societat israeliana s’ha reunit a les principals ciutats per protestar contra la reforma que consideren que posa en risc la seva democràcia i els arrabassaria els seus drets civils. A aquestes manifestacions, s’hi han unit membres de l’oposició i representants del centreesquerra. Cada vegada s’han anat fent més massives i han arribat fins al sector tecnològic i a l’Exèrcit, sectors històricament apolítics a Israel. La tensió ha anat augmentant setmana rere setmana amb una resposta més violenta per part de les forces policials i desenes de detinguts a cada manifestació. 

Primera veu discordant dins del Govern

Aquest dissabte el ministre de Defensa Yoav Gallant s’ha convertit en el primer membre de l’Executiu a demanar públicament que els plans de reforma judicial s’aturessin amb l’objectiu de mantenir en ordre les files militars. Però Netanyahu continua convençut de la importància d’aquesta revisió legal així que, de manera implacable, ha fet cessar Gallant. «La seguretat de l’Estat d’Israel sempre ha sigut i sempre serà la meva missió vital», ha afirmat el ja exministre de Defensa a Twitter. Milers de persones han sortit al carrer per protestar contra el cessament, cosa que ha portat el país encara més al límit de la tensió. Mentre es desbordaven les places, Gallant ha comparegut en televisió. «El creixent cisma a la nostra societat està penetrant a les Forces Armades i els cossos de seguretat, cosa que suposa una amenaça clara, immediata i tangible a la seguretat de l’Estat; no ho permetré», afirmava l’exgeneral.

Netanyahu, sota pressió

El primer ministre israelià viu les seves hores més clau. Segons un funcionari del seu partit Likud, Netanyahu sembla preparat per aturar la reforma judicial. Mitjans israelians afirmen que aquest dilluns al matí farà l’anunci. Després de la destitució de Gallant, el president Isaac Herzog, que té una funció simbòlica i rarament es posiciona en afers polítics, ha expressat la seva alarma per la situació. «Pel bé de la unitat del poble d’Israel, pel bé de la responsabilitat, els demano que aturin el procés legislatiu immediatament», ha demanat a Twitter. Els aliats de Netanyahu, en canvi, els polèmics ministres ultradretans Itamar Ben Gvir i Bezalel Smotrich, l’han advertit que no se sotmeti a l’«anarquia» dels manifestants. Tenint en compte la gravetat del moment, el sindicat laboral nacional israelià ha tancat l’aeroport de Ben Gurion i, ara com ara, no surten vols d’Israel.