Guerra d’Ucraïna

¿Qui era Iana Rikhlitska? Així era l’‘àngel’ de Bakhmut

La parametgessa ucraïnesa de 29 anys va morir tirotejada a la localitat assetjada, probablement en mans de mercenaris de Wagner

¿Qui era Iana Rikhlitska? Així era l’‘àngel’ de Bakhmut

WAR UKRAINE / SERHII NUZHNENKO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’anomenaven l’‘àngel de Bakhmut’. La seva pèrdua ha suposat un cop dur per a la resistència ucraïnesa. Iana Rikhlitska, la parametgessa ucraïnesa de 29 anys va morir tirotejada aquest dilluns a la localitat assetjada de l’est del país, probablement en mans de mercenaris del grup paramilitar Wagner.

La sanitària treballava per a la 93a Brigada Mecanitzada de Kholodnyi Yar de manera voluntària, segons va informar el rotatiu ‘Ukrainska Pravda’, i va ser assassinada poc després d’aparèixer en unes fotos curant ferits. Era la seva principal comesa. Acompanyar i curar els soldats ferits del batalló de defensa de la ciutat de Bakhmut. I va ser durant l’exercici de les seves funcions que una ambulància on estava atenent ferits va ser tirotejada per un comboi rus.

«Una autèntica heroïna»

La Iana prestava atenció voluntària des de l’inici de l’ofensiva Russa, quan va decidir unir-se a les tropes ucraïneses en qualitat de sanitària. Després de la seva mort, molts dels seus amics i coneguts han volgut rendir-li homenatge en les xarxes socials amb missatges com aquest: «Podria haver triat el camí fàcil i abandonar el país. Podria haver continuat treballant tranquil·lament a l’empresa, però va triar un altre camí: el camí d’una autèntica heroïna».

Notícies relacionades

Segons mitjans locals, la Iana era informàtica i diversos mesos després d’iniciar-se l’ofensiva, el maig del 2022, va deixar la seva feina per prestar atenció als combatents. Havia participat activament en la recaptació de fons per als combatents ucraïnesos des del començament de la invasió.

El funeral per la parametgessa assassinada, que hauria complert 30 anys el 2 d’abril, es farà a la ciutat de Vínnitsia, al centre d’Ucraïna, el 7 de març.