Guerra d’Ucraïna

L’Exèrcit d’Ucraïna resisteix a l’interior de Bakhmut per desgastar les tropes russes

Les tropes de Kíiv no plantegen retirar-se per complet de moment i busquen atraure els seus oponents a un combat urbà en el qual els defensors parteixen amb avantatge

L’Exèrcit d’Ucraïna resisteix a l’interior de Bakhmut per desgastar les tropes russes

ANATOLII STEPANOV/AFP

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Resistir, mentre es pugui, intentant desgastar l’enemic en una cruenta batalla urbana en què, segons els manuals d’estratègia militar, les tropes defensores sempre parteixen amb avantatge. Set mesos i set dies han transcorregut des de l’inici oficial de la batalla pel control de Bakhmut, l’anodina ciutat provincial de l’est d’Ucraïna que el Kremlin aspira a controlar com a trofeu de guerra. I malgrat que el grau de destrucció del nucli urbà ja és comparable al d’altres localitats-màrtir d’aquesta guerra, com Mariúpol, els comandaments militars ucraïnesos han donat a entendre, per la via de les paraules però també dels fets, que continuen sense plantejar-se la retirada dels seus efectius allà estacionats, mentre els pronòstics militars han descartat que l’Exèrcit rus tingui capacitat per tancar la tenalla entorn de la població en un futur pròxim. Des de Washington, les autoritats nord-americanes han descartat que una eventual caiguda de la ciutat proporcioni a les forces del Kremlin momentum i empenta per completar la conquesta de la regió, ateses les elevades pèrdues sofertes.

En un significatiu gest de suport a les forces defensores, Oleksandr Sirski, comandant de les tropes terrestres a Ucraïna, ha visitat durant la jornada els seus homes posicionats entre les ruïnes de la ciutat, reconeixent que els combats estan assolint la seva màxima intensitat a causa de l’arribada d’efectius pertanyents al Grup Wagner, amb una efectivitat al camp de batalla molt superior a la de l’Exèrcit regular, segons han confirmat fonts militars ucraïneses. Volodímir Nazarenko, comandant de les tropes a Bakhmut, ha informat que, de moment, no hi havia cap ordre de retirada i que les defenses es mantenen, tot i que en una situació difícil. «La situació a Bakhmut és un infern absolut, com ho és a tot el front de l’est», ha proclamat en un vídeo difós per Telegram. Per la seva banda, l’oficina del president Volodímir Zelenski ha informat que el cap de l’Estat havia debatut el tema amb el cap de l’Estat Major i amb el comandant de les forces terrestres, i tots dos s’han mostrat d’acord a «mantenir l’operació defensiva i reforçar les posicions a Bakhmut».

Intencions de Kíiv

Notícies relacionades

L’Institut d’Estudis sobre la Guerra (ISW per les seves sigles en anglès) afirma, al seu últim report diari sobre la situació al front, que encara «és aviat» per discernir les veritables intencions de Kíiv, tot i que aventura que les tropes ucraïneses podrien portar a terme un «limitat replegament defensiu» a l’oest del riu Bakhmutovka, que divideix la ciutat en dues meitats i deixa el centre urbà en mans ucraïneses, i descarta una retirada completa de les forces de Kíiv en una sola tanda. D’acord amb aquesta institució, la defensa de Bakhmut «continua tenint sentit (per a Kíiv) ja que continua consumint homes i recursos de Rússia», tot i que això sí, sempre que «les forces ucraïneses no pateixin excessives pèrdues».

Precisament en l’àmbit de les baixes militars, el rotatiu The Kíiv Independent ha difós aquest dilluns testimonis d’una dotzena de soldats ucraïnesos en aquest front que critiquen la falta de preparació i equipament adequat per continuar el combat. Un soldat anomenat Serhií ha denunciat que batallons mal entrenats han sigut llançats al front sense suport artiller, de morters o de drons. «No rebem cap suport», ha denunciat. «Quan surts a la posició, ni tan sols hi ha una probabilitat del 50/50 que surtis viu d’allà; més aviat és del 30/70». «És una picadora de carn», ha dit un altre militar.