Relació bilateral

Espanya duplicarà les ajudes a les empreses que vulguin invertir al Marroc

Aquesta línia de crèdit, destinada a les empreses espanyoles, arribarà als 800 milions d’euros

Espanya duplicarà les ajudes a les empreses que vulguin invertir al Marroc

Jalal Morchidi / EFE

2
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

La reunió d’alt nivell entre Espanya i el Marroc s’ha estrenat amb un fòrum empresarial a Rabat. Reyes Maroto, responsable d’Indústria, Comerç i Turisme, ha sigut la primera ministra que ha aterrat al país veí. A l’arribar, ha defensat que «hem recuperat amb un gran impuls» les relacions comercials després de la crisi diplomàtica que van protagonitzar els dos països el 2021. A més, ha anunciat que es duplicarà la línia de crèdit a les empreses espanyoles que vulguin invertir en el país veí. També ha avançat que durant la reunió s’analitzaran les proves pilot de les duanes de Ceuta i Melilla amb l’objectiu de fixar la data d’obertura.

Un dels acords que aquest dijous firmaran els dos governs serà augmentar de 400 a 800 milions d’euros els recursos que l’Executiu espanyol posa a disposició de les empreses per invertir al Marroc. Maroto ha explicat que els sectors prioritaris als quals anirà destinada aquesta línia de crèdit seran les energies renovables, el dessalatge, les infraestructures, la logística, la innovació i la indústria. Al fòrum empresarial, organitzat per les patronals dels dos països, s’ha firmat un altre acord entre Companyia Espanyola de Finançament del Desenvolupament (COFIDES) amb el Fons Sobirà Marroquí per facilitar les inversions al Marroc.

Rabat i Madrid també firmaran un memoràndum d’entesa de cooperació turística. «El Marroc és un dels nostres principals mercats emissors; no només des del punt de vista del volum, sinó també de marroquins que tenen segona residència a Espanya. Això suposarà un impuls d’aquests fluxos», ha explicat Maroto. A l’arribar a Rabat, la ministra ha volgut destacar la «sòlida» relació econòmica i comercial entre països i ha defensat que «som socis estratègics». Actualment, el comerç amb el Marroc supera els 18.000 milions d’euros entre exportacions i importacions, segons ha apuntat Maroto.

Les duanes

Les duanes

Notícies relacionades

La ministra de Comerç ha definit de «fita» les proves pilot que es van realitzar divendres a les duanes de Ceuta i de Melilla. Ha explicat que aquest serà un dels temes que es posaran a sobre de la taula durant la cimera d’alt nivell. «Els dos països estem d’acord que hem de tornar a la normalitat», ha manifestat Maroto, que ha confirmat que, un cop analitzats els resultats d’aquest assaig, es podrà posar data perquè l’obertura de les duanes es faci de manera «gradual i progressiva». 

Després d’aterrar a Rabat, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha clausurat al costat del seu homòleg marroquí, Aziz Akhannouch, aquesta trobada empresarial. Està previst que aquest dijous, després de la reunió d’alt nivell, es firmin un total de 23 acords. Amb Sánchez han viatjat dotze ministres espanyols, tot i que sense presència dels dirigents de Podemque conformen el Govern.

Temes:

Marroc Comerç