Per a les eleccions als EUA del 2024

Donald Trump prepara la seva tornada a Facebook i Twitter

Amb la vista posada a la Casa Blanca, l’equip de l’expresident envia una carta a Meta perquè permeti la seva tornada a la xarxa social dos anys després de ser vetat per encoratjar la insurrecció contra el Capitoli

Donald Trump prepara la seva tornada a Facebook i Twitter
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Donald Trump vol tornar a ser president dels Estats Units, però per aconseguir-ho necessita primer reprendre el control de les seves xarxes socials. És per això que el seu equip de campanya està movent els fils per mirar d’accelerar la seva tornada tant a Facebook com a Twitter, de les quals va ser vetat fa poc més de dos anys per encoratjar la insurrecció violenta dels seus seguidors contra el Capitoli.

Segons ha avançat NBC News, els estrategs que treballen amb l’expresident estan pressionant Meta, empresa propietària de Facebook i Instagram, perquè aixequi el seu bloqueig i el readmeti. «Creiem que el veto al compte de Trump ha distorsionat i cohibit dràsticament el discurs públic», diu la carta a què ha accedit aquest mitjà. Republicans pròxims a Trump han assenyalat a l’NBC que, en cas de no accedir a les seves peticions, Meta podria enfrontar-se a la introducció de lleis que perjudicarien el seu negoci.

Instrumentalitzades com a megàfon propagandístic, Facebook i Twitter van ajudar Trump a arribar a la Casa Blanca el 2016 i van marcar la seva estratègia comunicativa durant el seu mandat. El 2020, després d’arengar una turba d’ultradretans que van voler frenar per la força la certificació de la victòria presidencial de Joe Biden, les dues plataformes van decidir vetar-lo.

El bloqueig de Facebook tenia dos anys de vigència, així que havia d’expirar el 7 de gener d’aquest any. Meta està discutint internament si aixeca aquesta prohibició o si, com ja ha fet Twitter, torna a Trump el seu compte, que acumulava 34 milions de seguidors. El responsable d’assumptes globals de la companyia, l’expolític britànic Nick Clegg, ha assegurat avui a Davos que decidiran «ràpid» quina opció trien.

El 15 de novembre, Trump va confirmar la seva intenció de tornar a ser president i de presentar-se a les eleccions que els Estats Units celebren el 2024. «Cada dia que la seva veu es manté en silenci suposa una ingerència inapropiada en el procés polític i electoral nord-americà», ha remarcat el seu equip de campanya a la missiva a Meta.

Congressistes demòcrates també han pressionat Meta, però perquè mantinguin el veto a Trump, assegurant que l’exmandatari ha continuat publicant en altres espais desinformació i missatges d’odi que violarien les polítiques de moderació de contingut de Facebook.

Tornada a Twitter

Notícies relacionades

Després de prendre el control de Twitter, el magnat tecnològic Elon Musk va anunciar el 20 de novembre que restablia el compte de Trump, que comptava amb 87,7 milions de seguidors. Tanmateix, des d’aleshores l’expresident no ha reprès la seva en altre temps frenètica activitat a la plataforma, decisió que molts experts atribueixen al fet que Musk comparteix ara els seus missatges a Truth Social, la xarxa social de nínxol que ell mateix va impulsar.

Tanmateix, això sembla que pot canviar. I és que l’audiència que pot tenir a Twitter és molt més gran. Segons el que ha publicat l’NBC, l’equip de campanya de Trump està recollint idees per decidir quin serà el primer missatge que publiqui a Twitter per anunciar la seva tornada per la porta gran. Fonts republicanes amb què ha contactat el mitjà asseguren que fa setmanes que l’expresident parla de la seva tornada a la plataforma: «És només una qüestió de com i quan». Trump vol que tot sigui com el 2016.