Vistes públiques en el Congrés dels EUA

El comitè que investiga l’assalt al Capitoli desmunta «la gran mentida» de Trump

  • Confirmen que va desatendre repetidament assessors i alts càrrecs que li van explicar que no hi havia frau

  • Les al·legacions falses es van utilitzar per recaptar milions i mobilitzar la massa violenta el 6 de gener

El comitè que investiga l’assalt al Capitoli desmunta «la gran mentida» de Trump
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Pot ser que el Departament de Justícia dels Estats Units no acabi imputant Donald Trump per l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021, una insurrecció per la qual el republicà ja va superar un judici polític, el seu segon impeachment. Pot ser que els crèduls i fidels de l’expresident, i amb tota certesa ell mateix, no es moguin un mil·límetre de les seves postures. El segur és que el comitè de la Cambra baixa s’està esforçant perquè la ciutadania no oblidi i conegui amb tota mena de detalls la «conspiració» que va portar a aquell «intent de cop», en el centre del qual situa Trump. I aquest dilluns, després d’una primera vista pública televisada en horari de màxima audiència dijous que va servir a tall de presentació, el comitè ha començat a recórrer aquesta trama pas a pas, arrencant amb una efectiva presentació que desmunta «la gran mentida» de Trump sobre un inexistent frau electoral.

La base central d’aquest relat ja era coneguda. Feia temps Trump que posava en dubte la integritat del sistema electoral i atiaven els fantasmes de potencial frau. Va passar mesos (anys realment) atacant el vot per correu, pel qual tradicionalment s’inclinen més els demòcrates i l’ús del qual es va disparar en les eleccions en pandèmia. Quan va arribar la nit electoral, va desatendre els assessors i experts que li van explicar que el recompte d’aquest vot per correu impedia donar per definitiva l’avantatge inicial i va sortir a donar un discurs de victòria.

Quan a aquest anticipat «miratge vermell» el va seguir el també esperat «gir blau», que va fer el triomf al demòcrata Joe Biden, Trump va continuar entossudint-se a mantenir les acusacions de frau, fins i tot quan va escoltar dels seus assessors i aliats que no tenien cap base. Concretament s’ha sabut de boca de l’exfiscal general William Barr que personalment li va dir que eren «una porqueria absoluta», «una bogeria», «un disbarat», «idiotes» i «beneites». Avui, malgrat tot, Trump les continua mantenint.

«La gran estafa»

Recolzat en altres aliats com Rudy Giuliani, a més, el mandatari va obrir una lluita legal infructuosa i una campanya de pressió a càrrecs per mirar de revertir els resultats. I es va posar en marxa una agressiva campanya de recaptació de fons suposadament destinada a finançar aquestes demandes que, segons ha revelat el comitè, va aconseguir 250 milions de dòlars.

Els diners, segons ha denunciat la congressista Zoe Lofgren, que ha portat el pes de la sessió d’aquest dilluns, no va ser a un inexistent «fons de defensa electoral» sinó en bona part a un Comitè d’Acció Política i a organitzacions i persones pròximes a Trump, incloent-hi cinc milions per al grup que va organitzar la manifestació del 6 de gener que va precedir l’assalt al Capitoli. «La gran mentida va ser també la gran estafa», ha dit Lofgren.

«Deslligat de la realitat»

Que la majoria del relat fos conegut per articles i investigacions de premsa o per llibres no ha restat un àpex de força en vista d’aquest dilluns. I aquesta potència ha residit que s’ha realitzat en bona part a través de fragments de vídeo de les entrevistes que van mantenir amb els investigadors del comitè assessors i alts càrrecs de l’Administració Trump com Barr; Matt Morgan, advocat de la campanya o els assessors Jason Miller, Ivanka Trump i Jared Kushner. També s’han projectat fragments de les entrevistes amb Bill Stepien, que va ser mànager de la campanya del 2020, que anava a testificar en persona sota citació però s’ha absentat perquè la seva dona s’ha posat de part.

Potser el testimoni més demolidor és el de Barr, que va dir als investigadors que «mai hi va haver indicació d’interès (de Trump) en quins eren els fets autèntics». Barr ha dit també que el president «s’havia deslligat de la realitat si realment creia aquestes coses» sobre frau que l’alimentaven personatges com Giuliani. Malgrat el que li ha dit als investigadors, i malgrat que va dimitir, Barr, ferm aliat de Trump en el seu temps al capdavant del Departament de Justícia, ha dit que tornaria a votar-lo.

Els testimonis mostrats aquest dilluns també han retratat un Trump cada vegada «més descontentament» amb el que es coneixia com el seu «equip normal», el qual l’advertia sobre la falta de base de les acusacions de frau, i més entregat a personatges que les van promoure com Giuliani. Aquest va parlar amb el president a la Casa Blanca la nit electoral i Miller va confirmar als investigadors del comitè que l’exalcalde novaiorquès aquella nit «havia begut massa».

L’enuig amb Fox

Notícies relacionades

En la vista d’aquest dilluns hi ha hagut també testimonis en persona. Un ha sigut el de Chris Stirewalt, un responsable de FoxNews que va defensar apassionadament la decisió de declarar abans que ningú la victòria de Biden a Arizona. Aquella decisió «va fer enfadar i va frustrar» Trump, segons va dir Miller, i a Stirewalt va acabar costant-li l’acomiadament de la cadena conservadora, que, a diferència de dijous en ‘prime time’, aquest dilluns al matí sí que ha transmès la vista.

També ha testificat un fiscal d’Atlanta que va dimitir després de negar-se a sucumbir a les pressions per recolzar les al·legacions infundades de frau i un comissionat municipal de Filadèlfia que també va rebutjar aquestes pressions i ha detallat com, després d’un tuit de Trump, es van disparar les amenaces directes de violència cap a ell i la seva família.