Conflicte a l’est d’Europa
Gerasimov, un vell conegut d’Ucraïna, nou rostre visible de les tropes russes al front
L’experimentat militar rus ha format part d’unitats tanquistas i va ser condecorat el 2016 per la seva participació a Síria

L’octubre del 2022, Moscou va elegir el conegut com a ‘general Armagedon’, Serguei Surovikin, per liderar l’ofensiva russa a Ucraïna. El seu comandament ha sigut breu, tres mesos després, Valeri Geràssimov ha passat a ser la cara visible de Moscou al front, mentre que el mateix Surovikin mantindrà un càrrec destacat relacionat amb el conflicte rusucranià com a cap de la Força Aèria. El nou líder visible de l’ofensiva sobre el terreny, triat pel ministre de Defensa Serguei Xoigú, és un rostre conegut dins de l’Exèrcit rus, ja que és el cap d’Estat Major des de fa 10 anys.
Segons apunten des del SBU, els serveis de seguretat d’Ucraïna, el mateix Geràssimov ja hauria format part de combats al seu territori, concretament en la batalla d’Ilovaisk, el 2014, en la qual van morir prop de 1.000 soldats ucraïnesos. Moscou no ha confirmat ni desmentit aquesta informació. En aquesta sagnant batalla, van lluitar els milícies prorusses del Donbass, aliades de Moscou contra l’Exèrcit regular ucraïnès. Durant tota la guerra entre les autoproclamades Repúbliques Populars de Donetsk i Luhansk i Kíiv, que va començar el 2014, Moscou ha ajudat de forma indirecta els rebels de l’est d’Ucraïna, tot i que a la pràctica responen a les seves ordres.
Aquest veterà militar porta en l’Exèrcit la major part de la seva vida, ja que va començar a servir finals dels anys 70 en l’Exèrcit de la Unió Soviètica. La dilatada carrera de Geràssimov, nascut el 1955, l’ha portat a ser guardonat en diferents ocasions, amb els ordes de Sant Jordi de IV i III grau –el 2015 i el 2017 respectivament–, Mèrit a la Patria de I grau el 2021 i l’orde Alexander Nevsky el 2020, entre altres distincions. Tanmateix, el reconeixement més destacat va ser el títol d’«Heroi de Rússia», que se li va concedir amb un decret secret. Segons apunten mitjans russos com ‘Kommersant’, va ser reconegut per la seva participació en l’organització del suport rus en la guerra de Síria. En aquest conflicte, Moscou va acudir a recolzar l’autòcrata sirià Bashar Al-Assad, les tropes del qual es van enfrontar tant als rebels prodemocràcia i milícies rebels com als gihadistes d’Estat Islàmic.
La ‘doctrina Geràssimov’
El 2013, el militar va publicar un article del que aviat es va qualificar de ‘doctrina Geràssimov’. En aquest article parlava de la guerra híbrida, que implica que en la guerra no només s’utilitzen mètodes militars per atacar l’enemic sinó també la desinformació, els piratejos, insurreccions o altres mètodes, tal com la mateixa Rússia ha portat a terme durant anys a la mateixa Ucraïna. En el mateix text, assegurava que «en el segle XXI s’ha vist com s’ha difuminat la frontera entre la pau i la guerra. Les guerres ja no es declaren i es comença a veure un patró desconegut fins ara». Aquestes paraules venien a definir la perspectiva del Kremlin sobre la Primavera Àrab del 2010-2012, període en el qual Moscou assenyalava Occident com una mà negra que desestabilitzava països de l’Orient Mitjà.
Notícies relacionadesTanmateix, fins i tot el mateix creador de l’expressió, el professor universitari britànic especialitzat en seguretat i política de Rússia Mark Galeotti, ha rebutjat el seu ús, rebutja que hi hagi una ‘doctrina Geràssimov’ com a tal. Ell mateix ha remarcat com des de Moscou només s’utilitza el terme per criticar-llo i admet que el va crear com un «titular amb ganxo». Tot i que advertia en el mateix text que no era una doctrina militar, va acabar creant un terme que es va utilitzar repetidament entre veus occidentals.
Durant la major part de l’ofensiva russa a Ucraïna, Geràssimov havia passat a un segon pla, i s’havia arribat fins i tot a parlar d’una possible destitució. Ara es troba en la difícil situació de liderar l’ofensiva sobre Kíiv que s’està enquistant per a l’Exèrcit rus, tot i que comptarà amb amplis recursos econòmics, tal com va assegurar el president rus. Vladímir Putin. el desembre del passat 2022. El cap del Kremlin va garantir al seu Exèrcit el que necessités, al garantir que «no hi haurà restriccions en el finançament de l’Exèrcit. Tot el que demanin les Forces Armades, ho tindran». A més, des de finals del 2022 també es parla d’una nova mobilització a Rússia, tot i que de moment Moscou ha negat aquesta informació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers