ENTENDRE-HI MÉS

Dones afganeses en lluita en l’exili: «Se’ns trenca el cor»

Dones influents que van aconseguir fugir del país conformen una espècie de «consell de sàvies» per ajudar les seves compatriotes

Dones afganeses en lluita en l’exili: «Se’ns trenca el cor»
3
Es llegeix en minuts
Begoña González

Les dones afganeses fa gairebé dos anys que es consumeixen en la més completa foscor a la qual van ser condemnades pels talibans des que van prendre el país el 15 d’agost del 2020. Obligades a vestir burca i expulsades dels centres educatius i de la vida pública, viuen preses a casa i la seva veu sembla que s’apaga lentament, decret rere decret del grup radical que està al comandament del país. Algunes van poder escapar abans que fos massa tard, entre les quals hi havia moltes dones poderoses que estaven en perill a l’obrir-se pas el radicalisme.

Les seves vides es van interrompre, però no va passar el mateix amb el seu sentiment de responsabilitat envers les seves compatriotes. Moltes d’aquestes veus públiques, activistes i periodistes exiliades, són ara una espècie de Govern femení alternatiu que continua vetllant per l’Afganistan des de l’exili.

Una de les cares més conegudes d’aquesta espècie de «consell de dones sàvies» format per sis activistes és la de Fawzia Koofi. Coneguda per haver sigut la primera vicepresidenta de l’Assemblea Nacional de l’Afganistan, l’activista ha continuat treballant de manera incansable per lluitar contra el deteriorament polític i econòmic del seu país natal sota el jou talibà. La seva causa, reconeguda amb múltiples guardons de prestigi internacional, li ha valgut amenaces i atemptats que han posat la seva vida en perill en multitud d’ocasions.

Tot i així, la seva comesa moltes vegades és frustrant. Sobretot per a dones com ella, acostumades a poder parlar amb veu pròpia i forta a l’Assemblea Nacional i expulsades i relegades ara a un segon pla per la dictadura talibana. «Des de fora mirem d’amplificar i recolzar les veus d’aquestes persones que s’atreveixen a parlar des de l’Afganistan. Mirem d’establir contactes amb personalitats, polítics i organitzacions perquè les seves queixes no caiguin en sac foradat i es puguin detallar en accions concretes. Hem creat plataformes per traslladar els missatges de la gent als qui poden fer alguna cosa per ells», explica a EL PERIÓDICO.

Veus fortes en la distància

A més de Koofi, el grup també inclou Asila Wardak, exdiplomàtica i una de les fundadores de la Xarxa de Dones Afganeses; Sofia Ramyar, exdirectora executiva de l’organització juvenil Afghans for Progressive Thinking; la periodista Anissa Shahid; Naheed Farid, una de les parlamentàries més joves, i Mariam Safi, directora de l’Organització Afganesa d’Investigació Política i Estudis de Desenvolupament. Totes coincideixen en el sentiment que els produeix estar vetllant pels seus en la distància. «Se’ns trenca el cor», explica Ramyar a aquest diari.

Ramyar es trobava als Estats Units quan els talibans van arribar a Kabul. Llavors cursava un màster al país nord-americà i va seguir amb intensitat el que passava a l’Afganistan, malgrat la distància. Ara, dos anys després, forma part del consell de dones i aprofita el seu coneixement en el món de les oenagés i de l’activisme per donar forma a estratègies d’ajuda a persones que continuen atrapades a l’Afganistan.

Defensa dels drets bàsics

Notícies relacionades

«Una de les meves principals comeses és amplificar la veu de les persones oprimides perquè arribi a la comunitat internacional. Per exemple, dono suport a dones joves perquè participin en debats sobre el que podrien fer les dones afganeses en el context actual per canviar les circumstàncies i trobar maneres de defensar els seus drets bàsics», explica l’advocada, que també forma part de la junta assessora de l’ONU Dones, la qual assessora sobre qüestions relacionades amb l’Afganistan.

Totes les dones que formen part d’aquest grup tenen missions diferents amb finalitats que convergeixen. Anissa Shahid ha dedicat la seva carrera periodística a denunciar l’opressió talibana amb ímpetu i continuar donant veu a la meitat de la població que la va perdre amb l’ascens al poder del grup extremista. Aquesta tasca de representació li ha valgut nombrosos i prestigiosos reconeixements. «Volia ser present on hi hagués un problema i fer arribar aquesta veu i aquestes notícies», va dir fa un parell de mesos quan va rebre el premi del Centre Internacional per a Periodistes (ICFJ).