Des de l’arribada talibana al poder

L’ONU alerta de la forta regressió dels drets de les afganeses

  • L’organisme assegura que sectors i aspectes clau del país asiàtic com el treball, l’educació, la salut, la protecció, la llibertat de moviments i la participació en la vida pública i la política s’han vist afectats

Afghan women’s rights defenders and civil activists protest to call on the Taliban for the preservation of their achievements and education, in front of the presidential palace in Kabul

Afghan women’s rights defenders and civil activists protest to call on the Taliban for the preservation of their achievements and education, in front of the presidential palace in Kabul / STRINGER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

L’organització de les Nacions Unides dedicada a promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones, coneguda com a ONU Dones, ha llançat aquest dimarts la seva primera «Alerta de Gènere» per denunciar l’impacte «immediat i dramàtic» que ha tingut l’arribada dels talibans al poder a l’Afganistan en els drets de les dones i les nenes afganeses. «Hem detectat un canvi ràpid i preocupant cap a la normalització de les normes de gènere discriminatòries i una reducció general dels drets i llibertats fonamentals de les dones i nenes afganeses», asseguren en un informe difós aquest dimarts.

El text reconeix que tots els grups afganesos del país s’han vist «dràsticament impactats» des que els talibans van aconseguir el poder el passat 15 d’agost, però remarca que han sigut les dones i les nenes qui més l’han patit. L’organisme assegura que sectors i aspectes clau del país asiàtic com el treball, l’educació, la salut, la protecció, la llibertat de moviments i la participació en la vida pública i la política s’han vist afectats.

«L’evidència presentada en aquesta Alerta de Gènere és clara: Malgrat les garanties ofertes pels talibans que els drets de la dona seran respectats segons l’Islam, les dones i les nenes estan experimentant un ràpid retrocés dels seus drets», sosté les Nacions Unides. A més, apunta que les postures «ambigües» dels talibans respecte als drets de la dona «només estan servint per aprofundir els retrocessos dels seus drets».

La situació empitjora

L’ONU remarca que la situació ha empitjorat en un país que el 2019, encara durant l’ocupació nord-americana (2011-2021), ja ocupava el lloc 166 de 167 en igualtat de gènere.

L’estudi, que pretén presentar «tendències indicatives» en lloc de proporcionar informació exhaustiva, enumera i detalla les principals restriccions i els obstacles que pateixen les dones per traslladar-se, treballar o educar-se, entre altres qüestions essencials. A l’informe, ONU Dones fa tres recomanacions per salvaguardar els drets i llibertats de les dones al país asiàtic.

En primer lloc, insta a la reconstrucció del moviment civil de les dones afganeses, desenvolupant associacions estratègiques amb organitzacions de la societat civil i reconeixent les dones no com a «víctimes», sinó com a socis «equitatius».

Notícies relacionades

Així mateix, crida a «invertir, recolzar i promoure la participació de les dones en l’assistència humanitària com un imperatiu per satisfer les necessitats d’altres dones i de les nenes afganeses». Per a ONU Dones és essencial que s’expandeixin els espais segurs gestionats per dones i dirigits a dones.

Finalment, destaca la importància d’establir un mecanisme independent per monitoritzar els drets humans i que reculli informació i investigui sobre els drets de les dones per «garantir la rendició de comptes davant la legislació internacional dels drets humans».

Temes:

Afganistan Dones