Època de trasllats

Els Estats Units es paralitzen sota les temperatures extremes d’‘Elliot’

Dijous es van cancel·lar més de 5.500 vols i se’n van retardar 24.000, segons el lloc de seguiment del trànsit aeri FlightAware

  • Els EUA es preparen per a una tempesta «anòmala, única en una generació»

  • Què és la bombogènesi: la tempesta anòmala que amenaça els EUA

MATTHEW HATCHER / GETTY IMAGES / AFP

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Més de 5.000 vols van ser cancel·lats en tots els Estats Units dijous a causa d’Elliot’, una gran tempesta hivernal que va trastornar els plans de viatge per a les festes de Nadal amb una triple amenaça de fortes nevades, vents huracanats i fred intens. Diversos estats han declarat l’estat d’emergència, entre ells Nova York, Oklahoma, Kentucky, Geòrgia i Carolina del Nord. S’estima que l’onada de fred arribi fins al sud de Texas.

Els reports de carreteres cobertes de neu arriben de tot el país i els mitjans de comunicació van informar de nombrosos accidents. La neuràlgica autopista I-90, que travessa el nord dels Estats Units, va haver de ser tancada a l’estat de Dakota del Sud i les autoritats van advertir que no reobriria fins divendres. «Diverses carreteres secundàries estan catalogades actualment comi intransitables [...] a causa de la neu profunda i els vents generalitzats», va dir dijous l’administració de transport de Dakota del Sud al seu lloc web.

«Això no és com un dia de neu quan eres petit», va dir el president Joe Biden als periodistes en una reunió informativa a la Casa Blanca sobre la situació del clima i el transport. «Això és un problema greu», va afegir, instant la gent a prestar atenció a les advertències de les autoritats locals. Dijous es van cancel·lar més de 5.500 vols i se’n van retardar 24.000, segons el lloc de seguiment del trànsit aeri FlightAware, la majoria als aeroports de Chicago O’Hare i a Denver, tots dos d’operació internacional.

Cicló bomba

Els meteoròlegs d’AccuWeather van dir que la tempesta podria convertir-se ràpidament en el que es coneix com un «cicló bomba», quan la pressió cau i una massa d’aire fred xoca amb una massa d’aire càlid. Michael Charnick, del Servei Meteorològic Nacional (NWS, per les seves sigles en anglès), va tuitejar un vídeo en el qual es veu conductors lluitant contra el clima en una carretera entre Colorado i Wyoming, on la temperatura amb vents gelats es va desplomar fins als -40 graus.

El NWS va emetre missatges clau per a la seguretat al seu compte de Twitter i va advertir que les borrasques de neu –ràfegues de neu de moderades a fortes que duren una o dues hores– ja s’havien produït o s’esperaven des de la plana central fins a les costes est i nord-est.

«Les persones exposades al fred extrem són susceptibles a la congelació en qüestió de minuts», va advertir el servei de meteorologia. «Les àrees més propenses a la congelació són la pell descoberta i les extremitats, com les mans i els peus. La hipotèrmia és una altra amenaça durant el fred extrem».

Les condicions són tan gèlides que la gent publica vídeos seguint el «desafiament d’aigua bullint», en el qual es llança aigua en ebullició a l’aire i es congela immediatament.

«S’aconsella no viatjar»

Al mig oest, el torb va deixar encallats 100 automobilistes a Rapid City i a Wall, a Dakota del Sud, segons va tuitejar l’oficina del xèrif del comtat de Pennington. «S’aconsella NO VIATJAR», va afegir. A Minneapolis i a Saint Paul van caure més de 20,3 centímetres de neu en un període de 24 hores, va informar el NWS en una actualització dijous al matí.

Més a l’est, a Buffalo, Nova York, els meteoròlegs van dir que es tracta d’una «tempesta única en una generació», amb ràfegues de vent de més de 105 quilòmetres per hora, sensació tèrmica d’entre 10 i 20 graus sota zero i talls d’energia dispersos o possiblement generalitzats.

S’espera que la sensació tèrmica a la regió de les Grans Planes arribi fins a 55 graus sota zero. A l’altre costat de la frontera, l’est del Canadà es preparava per a condicions similars, amb fortes nevades i temperatures en ràpid descens. L’aeroport de Toronto, el més freqüentat del país, ja sentia el caos meteorològic amb retards i cada vegada més cancel·lacions.

Pic de moviment

Notícies relacionades

La tempesta coincideix amb un informe de l’Administració de Seguretat en el Transport que afirma que el volum de viatges per a aquestes festes era pròxim als nivells previs a la pandèmia, sobretot dijous, tres dies abans de Nadal.

American Airlines, Southwest Airlines i United Airlines ja havien pres mesures per emetre exempcions i permetre als passatgers canviar els seus vols sense càrrec. L’Associació Automobilística Nord-americana (AAA) va estimar que més de 112 milions de persones faran recorreguts de més de 80 quilòmetres entre aquest divendres i el 2 de gener, la gran majoria en cotxe.