Clima extrem

Els EUA es preparen per a una tempesta «anòmala, única en una generació»

  • Biden adverteix que no serà un temporal de neu normal, sinó una cosa «seriosa»

  • Aquest divendres s’esperen temperatures de -36ºC a Chicago i -29ºC a Denver

MATTHEW HATCHER / GETTY IMAGES / AFP

2
Es llegeix en minuts
EFE

Bona part dels Estats Units es preparen per a una tempesta hivernal «única en una generació», com l’ha descrit el servei meteorològic nacional, el National Weather Service (NWS), que sobretot afecta la meitat oest del país i que es trasllada cap al nord-est.

El mateix president dels EUA, Joe Biden, ha advertit aquest dijous els nord-americans que es prenguin la tempesta «de manera extremadament seriosa» i que segueixin les recomanacions de les autoritats. «Aquesta és realment una alerta meteorològica molt greu. I va des d’Oklahoma fins a Wyoming, i de Wyoming a Maine. I hi ha conseqüències reals, així que animo tothom, tothom, a seguir sisplau els avisos locals», ha dit en declaracions als periodistes des del Despatx Oval. Biden ha insistit que això no és com un dia de neu normal, sinó que és una cosa «seriosa».

Segons mitjans de comunicació locals, al nord d’Idaho s’han arribat a temperatures de fins a -59 °F (-50 °C), mentre que algunes de les principals ciutats del país afrontaran condicions extremes aquest divendres amb -34 °F (-36,6 °C) a Chicago (Illinois), -32 °F (-35 °C) a Minneapolis (Minnesota) i -21 °F (-29°C) a Denver (Colorado).

Aire fred sense precedents

En la seva última actualització d’aquest dijous, el NWS va pronosticar una «gran tempesta anòmala» al llarg del cap de setmana, amb neu, forts vents i baixes temperatures «perilloses».

El fenomen meteorològic anirà des del nord de la Gran Conca, una zona hidrogràfica que inclou Nevada, part de Utah i Califòrnia, Idaho, Oregon i Wyoming, fins al nord de la meitat oest, els grans llacs i els Apalatxes centrals i septentrionals.

El NWS ha explicat que hi haurà «una perillosa massa d’aire fred sense precedents» per un front de l’Àrtic que arribarà a les valls d’Ohio i Tennessee aquesta nit.

Vols cancel·lats

D’acord amb la pàgina web Flightaware, s’han produït un total de 1.724 cancel·lacions de vols interns o amb procedència o destí els EUA aquest dijous. Els aeroports més afectats per les cancel·lacions són l’O’Hare (Chicago), el Chicago Midway i el de Denver.

Notícies relacionades

Les aerolínies han avisat que la neu, els vents gèlids i les baixes temperatures podrien afectar els viatges des de Seattle, a la costa oest del país, a Boston, al nord-est, o Carolina del Nord, al sud.

Tals són les condicions meteorològiques que fins i tot un país com el Canadà, acostumat a la neu i les baixes temperatures hivernals, afronta un fred inusual extrem que està assolant les províncies occidentals i que s’espera que s’estengui per l’est en les pròximes hores, amb neu abundant i vents.