Clima extrem

Què és la bombogènesi: la tempesta anòmala que amenaça els EUA

  • Els EUA es preparen per a una tempesta «anòmala, única en una generació»

  • ¿Què és el vòrtex polar?

  • Almenys 8 morts per les nevades al Japó

Què és la bombogènesi: la tempesta anòmala que amenaça els EUA

SCOTT OLSON\AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units es preparen perquè els serveis meteorològics del país han qualificat de tempesta «anòmala, única en una generació» que ja està deixant registres tèrmics de fins a 50 graus sota zero en llocs com Idaho o de 36 graus sota zero a Illinois. El responsable és un fenomen que els meteoròlegs nord-americans qualifiquen de «bombogènesi».

¿Què és la bombogènesi? Es tracta d’una situació que es produeix quan un cicló de latituds mitjanes s’intensifica ràpidament i provoca que la pressió atmosfèrica caigui 24 hectopascals en 24 hores. La bombogènesi requereix dos factors: d’una banda, el xoc de masses d’aire fred i més temperat, i de l’altra, corrents marins oceànics. El procés de formació d’aquest front meteorològic és el que es diu bombogènesi perquè cregui un ‘cicló bomba’, apunta la National Oceanic and Atmospheric Administration dels EUA. I aquesta és la combinació que ara s’ha donat als EUA, on ha entrat una massa d’aire fred «sense precedents» per un front de l’Àrtic.

«Quan passa aquesta caiguda brusca de la pressió és perquè es forma una depressió i aquesta va associada a fenomens extrems», com a descens de les temperatures, pluges i vents forts, explica Santi Segalà, responsable de Predicció del Servei de Meteorologia de Catalunya, en declaracions a EL PERIÓDICO, que apunta que bombogènesi és el que a les nostres latituds equivaldria a la ciclogènesi explosiva.

MATTHEW HATCHER / GETTY IMAGES / AFP

Notícies relacionades

En aquest escenari també juga un paper la ruptura del vòrtex polar, que ocasiona que la depressió i les temperatures gèlides que normalment estan associades a latituds polars baixin a latituds més baixes i llavors les masses d’aire fred topen amb temperatures més càlides. Però Segalà adverteix que aquest pot ser «un ingredient», però no és el factor desencadenant. «La ruptura del vòrtex polar per si sol no provocarà un fenomen extrem com la ciclogènesi, es necessiten altres factors com els corrents freds i la caiguda de la pressió», assenyala aquest expert.

¿És una anomalia? «És anòmal perquè és poc freqüent», explica Segalà, que admet que els fenòmens extrems s’estan donant cada vegada amb més freqüència. «No podem concloure que aquesta tempesta és conseqüència del canvi climàtic, però sí que els informes sobre canvi climàtic apunten que els fenòmens extrems seran cada vegada més habituals». «No podem assegurar que és una conseqüència, però sí que encaixa amb les advertències dels científics», afegeix. «El que sí que es veu clar és que l’augment de la temperatura global sí»