Nova legislatura a Itàlia

Meloni i Berlusconi aparquen les seves diferències per iniciar la formació de Govern

Els dos líders es reuneixen a Roma després que la coalició de dreta estigués a punt de trencar-se la setmana passada

Confirmen el seu pla de presentar-se junts a les consultes amb el president de la República, Sergio Mattarella

Meloni i Berlusconi aparquen les seves diferències per iniciar la formació de Govern
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Al final, Giorgia Meloni i Silvio Berlusconi han decidit aparcar les seves diferències. Per ara. La líder del partit d’extrema dreta Germans d’Itàlia i el cap de la centredretana Força Itàlia –respectivament, la primera i tercera força dins de la coalició que va guanyar les últimes eleccions– s’han reunit aquest dilluns a Roma per reconduir la crisi oberta la setmana passada entre les dues formacions, i avançar finalment cap a la formació d’un nou Govern. El motiu de la baralla era el pes de Força Itàlia dins del gabinet que Meloni està construint aquests dies i, aparentment, s’ha arribat a un acord.

Els dos dirigents han decidit «acudir units», juntament amb l’ultradretà Matteo Salvini, «a la ronda de consultes que el cap d’Estat, Sergio Mattarella», iniciarà els pròxims dies per formar executiu després de les últimes eleccions, han informat. L’objectiu és «donar al més aviat possible a Itàlia un govern fort, unit i d’alt perfil que es posi en marxa immediatament per afrontar les urgències», han afegit.

Alguns senyals que la crisi podia tancar-se s’havien visibilitzat durant el cap de setmana. L’indici més evident va provenir de Licia Ronzulli, exinfermera i amiga de Berlusconi des de fa anys, a qui el polític volia col·locar en el gabinet governamental. Davant la negativa de Meloni a aquest nomenament, finalment Rozulli va renunciar públicament a ocupar un lloc a l’equip, i fins i tot va desmentir que el seu nom hagués sigut un dels assumptes que estava tensant la negociació amb Meloni.

Per descomptat, ningú sap quant durarà ni si hi haurà més obstacles que perjudiquin la relació els pròxims dies. Als seus 86 anys, l’home que ha sigut el primer ministre més longeu d’Itàlia està acostumat a manar i s’enfronta a una situació oposada a la de fa alguns anys. Llavors els rols eren al revés. De fet, l’anterior vegada que Meloni i ell van integrar junts un Govern, Berlusconi era primer ministre, i ella, la seva jove ministra de la Joventut.

Deixar clar qui mana 

Lluny d’això, Meloni ha volgut en aquests dies deixar clar que ella és la líder que mana ara. La raó és que Germans d’Itàlia és el partit que més vots ha obtingut en els últims comicis. Per això, divendres a Meloni no li va tremolar la mà quan va exhibir tot el seu enuig amb Berlusconi. Ho va fer públicament. «No em poden fer xantatge», va afirmar mentre la gravaven al sortir del Parlament, deixant en evidència el risc de fallida de la majoria sorgida de les urnes.

També significatiu ha sigut que la reunió d’aquest dilluns se celebrés al carrer Scrofa, seu a Roma de Germans d’Itàlia. Un senyal, aquest també, que Meloni volia deixar clar que és ell qui ha d’acudir a ella, i no el contrari. L’avi polític, pel que sembla, de moment ha acceptat la situació per trobar un compromís amb la seva aliada, i avançar així en la confecció del nou Executiu.

Notícies relacionades

Els pròxims a la ultradretana creuen que ho aconseguirà. «Meloni no coneix el rancor», deien, minuts abans de la reunió amb Berlusconi, Guido Crosetto i Francesco Lollobrigida, dos dels lloctinents de Meloni. En canvi, ja fa diversos dies que d’altres especulen sobre la possibilitat que algunes forces centristes recolzin Meloni perquè pugui prescindir de Força Itàlia. Matteo Renzi, el líder d’Itàlia Viva, podria ser un d’ells.

Però això és possible també que ocorri més endavant. Sempre que abans no sorgeixin altres problemes amb l’altre gran soci polític de Meloni, la Lliga de Salvini, que és la segona força de la coalició dretana.