Temor d’un accident atòmic

Ucraïna acusa Rússia de bombardejar una altra planta nuclear

L’explosió a la central de Pivdennoukrainsk és el tercer atac de Moscou que es registra contra una instal·lació nuclear malgrat les crides de la comunitat internacional per apartar el conflicte d’aquestes infraestructures

Ucraïna acusa Rússia de bombardejar una altra planta nuclear

BAI XUEQI / XINHUA NEWS

3
Es llegeix en minuts

Ucraïna ha acusat aquest dilluns Rússia d’haver bombardejat la zona industrial d’una central nuclear al sud del país, revifant de nou els temors que es produeixi un accident atòmic.

Aquesta planta nuclear ucraïnesa és la tercera a veure’s embolicada en la guerra llançada per Rússia al febrer, malgrat les múltiples crides de la comunitat internacional a evitar aquestes infraestructures que poden causar una catàstrofe continental.

Moscou, per la seva banda, va denunciar dilluns les «mentides» d’Ucraïna sobre el descobriment de centenars de cossos i d’una fossa comuna a Izium, a l’est del país, després de la retirada de les forces russes d’aquesta regió. Kíiv acusa l’exèrcit rus d’aquests atropellaments.

Perill i explosió

Després de l’anunci de l’atac a la central de Pivdennoukrainsk, a la regió de Mikolaiv (sud), el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va afirmar que Rússia «posa en perill el món sencer». «Hem d’aturar-la abans que sigui massa tard», va dir a Telegram, mostrant un vídeo de les càmeres de vigilància en què es veia, en blanc i negre, una gran explosió.

Segons l’operador Energoatom, «es va produir una potent explosió a només 300 metres dels reactors» d’aquesta central i la va atribuir a un míssil nocturn rus.

A uns 260 km del lloc, una altra central nuclear ucraïnesa, la de Zaporíjia, la més gran d’Europa i que està sota control rus des de les primeres setmanes de la invasió, va ser blanc de diversos bombardejos en aquests últims mesos. Kíiv i Moscou s’acusen recíprocament d’aquests atacs, que susciten una gran preocupació a nivell internacional. La situació en aquesta planta ha millorat tanmateix aquests últims dies i ha pogut tornar a ser connectada a la xarxa elèctrica ucraïnesa.

El Consell de Governadors de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), que compta amb observadors al lloc des de principis de setembre, va instar Rússia a retirar-se de les instal·lacions.

A principis de la invasió, les forces de Moscou també van ocupar la central de Txernòbil (nord), on el 1986 es va produir un desastre nuclear que va deixar centenars de morts i va provocar una onada de contaminació radioactiva a Europa.

Central en normal funcionament

A Pivdennoukrainsk, la central funcionava normalment dilluns, malgrat l’explosió que va rebentar els vidres d’unes cent finestres i va obligar breument a desconnectar les tres línies d’alta tensió.

Aquest bombardeig té lloc en moments en què les forces russes pateixen diversos revessos i s’han retirat d’una gran part del nord-est del país després de la contraofensiva ucraïnesa a la regió de Khàrkiv. Les tropes de Kíiv també han guanyat terreny al sud, però més lentament.

Però des de fa diversos dies, els avanços ucraïnesos han perdut força. Zelenski va insistir diumenge a la nit que no es tractava d’«una pausa» sinó de «preparar les pròximes etapes».

Rússia controla gran part de la conca del Donbass (est) i de les regions de Kherson i Zaporíjia (sud), després d’haver annexat el 2014 la península de Crimea.

A Donetsk, capital de la zona separatista del mateix nom en el Donbass, un atac ucraïnès «punitiu» va matar 13 civils, va acusar dilluns l’alcalde prorús de la ciutat, Aleksei Kemzulin.

Tortures i «mentides»

A la regió de Khàrkiv, continuen les exhumacions dels cadàvers a Izium, després de la troballa de més de 440 tombes a prop d’aquesta ciutat clau recentment alliberada de les forces russes. Alguns cossos, amb les mans lligades, mostraven signes de maltractament.

El Kremlin, com ja va passar després del descobriment de centenars de cossos de civils a Butxa després de la retirada russa, nega totes les acusacions. «És una mentida. Per descomptat defensarem la veritat en aquest assumpte», va declarar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. «És el mateix guió que a Butxa».

Notícies relacionades

Periodistes de l’AFP van recollir testimonis d’ucraïnesos que van dir haver sigut torturats per militars russos durant l’ocupació de la regió de Khàrkiv.

A l’hospital d’Izium, Mikhailo Txindei, de 67 anys, explica que va estar detingut durant 12 dies en una humida cel·la i que els seus carcellers li van trencar el braç amb una barra de metall. «Em van colpejar els talons, l’esquena, les cames i els ronyons», afegeix. Els soldats russos l’acusaven d’haver donat a les forces ucraïneses les coordenades d’una escola on s’havien instal·lat. Un bombardeig ucraïnès va matar allà nombrosos militars russos. Dissabte, la presidència txeca de la Unió Europea va demanar la creació d’un tribunal internacional especial que jutgi crims de guerra.