Rússia respon a la contraofensiva ucraïnesa amb bombardejos massius a objectius i infraestructura civil

Àmplies zones del nord-est del país es troben a les fosques a causa dels atacs contra una trentena de plantes elèctriques

El Kremlin intenta donar una impressió de normalitat i insisteix que continuarà la guerra fins a la derrota total del Govern de Kíiv

Rússia respon a la contraofensiva ucraïnesa amb bombardejos massius a objectius i infraestructura civil

REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una resposta que, tot d’un plegat, sembla tenir més d’impotència i venjança que d’estratègia militar. Nombroses poblacions ucraïneses han patit talls de llum a causa dels bombardejos massius de l’Exèrcit rus durant les últimes hores contra centrals elèctriques, en aparent rèplica a la contraofensiva llampec de les tropes del Govern de Kíiv en els fronts sud i nord-est, i que han propiciat l’alliberament de prop de 3.000 quilòmetres quadrats. Mentrestant, a Moscou, el Kremlin intentava oferir aquest dilluns una imatge de normalitat: el president Vladímir Putin ha presidit una reunió del Govern durant la qual només s’ha parlat d’economia, i el seu portaveu, Dmitri Peskov ha promès continuar la guerra fins a la derrota completa del Govern de Volodímir Zelenski.

Una trentena de localitats ucraïneses, incloent Krematorsk, al Donbass, i Dnipró i Khàrkiv, a l’est, han patit atacs contra infraestructura i objectius civils. Aquesta última població, on almenys ha mort una persona, i tota la regió limítrofa es troba a les fosques a causa del bombardeig d’una de les seves plantes generadores d’energia elèctrica, segons ha admès l’alcalde, Íhor Térekhov. L’apagada elèctrica s’ha estès a Poltava, a la veïna província homònima, a uns 140 quilòmetres a l’oest. Aquesta ofensiva contra la infraestructura arriba, a més, en un moment en què Rússia, segons acusacions de Kíiv, intenta desconnectar de la xarxa ucraïnesa la central de Zaporíjia, on es genera una cinquena part de l’energia elèctrica que es consumeix al país, amb l’ànim de provocar la penúria energètica de cara a l’hivern.

Durant aquest dilluns, les tropes ucraïneses han seguit avançant, tot i que de forma més lenta, propiciant l’alliberament d’una vintena de poblacions addicionals a les províncies de Khàrkiv, Donetsk, al nord-est, i Kherson, al sud, segons l’Estat Major de l’Exèrcit ucraïnès. Especialment significativa és la retirada russa d’Izium, un estratègic nus de comunicacions, i Kupiansk, una localitat que servia de ‘hub’ per al subministrament logístic de l’esforç bèl·lic des de la província russa de Bélgorod cap a l’oest ucraïnès, ja controlat per Kíiv, i el Donbass, a l’est.

Restriccions d’accés

Malgrat que les autoritats ucraïneses mantenen restriccions a l’accés dels periodistes a les regions alliberades, un reporter de France Presse ha aconseguit parlar amb diversos habitants d’Izium, gràcies a una antena que permet la connexió dels telèfons cel·lulars. «Els rebem amb llàgrimes als ulls; portàvem mesos esperant-los, som molt feliços», explica Nadia Nesolena des d’un turó de la ciutat on encara hi ha cobertura. Periodistes d’aquesta agència de notícies han pogut constatar que la carretera entre Khàrkiv i la regió del Donbass, recentment alliberada per les forces ucraïneses, és plena de cràters d’explosions, blindats i tancs destruïts amb el símbol Z, que identifica els vehicles militars russos.

Notícies relacionades

L’avanç territorial ucraïnès té també un impacte psicològic gens menyspreable per a la moral d’un i altre bàndol, incrementant la credibilitat de l’Exèrcit ucraïnès, i destacant que no només pot resistir els embats del seu enemic, com fins ara, sinó que eventualment pot guanyar la guerra. Informacions procedents de la veïna província de Lugansk parlen de la creixent inquietud entre els dirigents col·laboracionistes i els civils que estan cooperant amb les forces russes.

El Kremlin, per la seva banda, s’ha esforçat a transmetre serenitat. Putin ha inaugurat, entre focs artificials, la nòria mirador més gran d’Europa, i ha presidit una reunió del Govern en què només s’han debatut temes econòmics. El seu portaveu, Peskov, ha evitat evocar la possibilitat que sigui decretada una mobilització general, i ha repetit el mantra que la guerra continuarà fins que s’hagin complert els objectius fixats per Putin.