Adeu a la Reina

L’Abadia de Westminster, lloc clau en la vida d’Isabel II

  • Cor de la monarquia britànica des de fa gairebé un mil·lenni, l’imponent edifici gòtic va ser escenari de coronacions, casaments i funerals de múltiples reis

Casament de la princesa Anna i Mark Philips, a l’abadia de Westminster, el 1973.

Casament de la princesa Anna i Mark Philips, a l’abadia de Westminster, el 1973. / AP

4
Es llegeix en minuts

L’Abadia de Westminster, on aquest dilluns té lloc el funeral d’Estat d’Isabel II, va ser escenari d’alguns moments clau en la vida de la reina més longeva del Regne Unit.

Cor de la monarquia britànica des de fa gairebé un mil·lenni, aquesta església inicialment construïda als anys 1040 per Eduard el Confessor i transformada a partir de 1245 en l’imponent edifici gòtic que avui es coneix, va ser escenari de coronacions, casaments i funerals de múltiples reis, així com celebracions pel llarg regnat d’Isabel II.

Abans de les exèquies de la monarca, morta als 96 anys, l’Abadia de Westminster va acollir alguns dels moments més importants de la seva vida.

1934: una princesa dama d’honor

Amb 8 anys, la princesa Isabel va ser dama d’honor en el casament del seu oncle, el príncep Jordi, amb la princesa Marina de Grècia i Dinamarca. Va ser el primer casament reial que es va transmetre per la ràdio.

1937: la coronació del seu pare

El pare d’Isabel, el rei Jordi VI, va ser coronat el 12 de maig, cinc mesos després de l’abdicació del seu germà gran, el rei Eduard VIII.

«Em va semblar realment magnífic», va dir la princesa, que llavors tenia 11 anys, en un missatge manuscrit, però «al final el servei es va tornar bastant avorrit, només hi havia oracions».

1947: el casament amb Felip

El 20 de novembre, el casament de l’hereva al tron va alegrar l’Anglaterra posterior a la Segona Guerra Mundial. Renunciant als seus títols de Grècia i Dinamarca, Felip es va convertir en duc d’Edimburg.

Tres de les germanes de Felip, casades amb prínceps alemanys, no van poder assistir-hi.

La princesa Isabel va necessitar cupons de racionament per comprar el setí del seu vestit, creat pel dissenyador Norman Hartnell.

1953: la coronació d’Isabel II

El 2 de juny de 1953, la cerimònia de coronació d’Isabel II va ser la primera televisada. Va ser seguida per 27 milions de britànics d’una població de 36 milions.

Amb 8.251 convidats instal·lats en grades per augmentar la capacitat de l’església, normalment de 2.200, la coronació va durar gairebé tres hores i hi van estar oficialment representades 129 nacions i territoris.

El 2018, Isabel II va descriure aquell viatge en carrossa com a «horrible» per la incomoditat.

1960: el casament de Margarida

La germana petita d’Isabel, la princesa Margarida, es va casar el 6 de maig de 1960 a l’Abadia de Westminster amb el fotògraf Antony Armstrong-Jones, de qui es va divorciar el 1978.

1973: el casament d’Anna

La princesa Anna va ser la primera dels quatre fills de la reina Isabel II a casar-se, amb un tinent de l’exèrcit, Mark Philips, el 14 de novembre.

Contràriament al costum, aquest genet guanyador de la medalla d’or olímpica no va rebre cap títol nobiliari. La parella es va divorciar el 1992.

1986: el casament d’Andreu amb Sarah Ferguson

Després del casament de Carles i Diana a la catedral de Sant Pau el 1981, el segon fill d’Isabel II es va casar amb Sarah Ferguson el 23 de juliol a Westminster.

El príncep Andreu i la popularment coneguda com a ‘Fergie’ –tenen dues filles (Beatriu i Eugènia)–, es van divorciar el 1996, però continuen estant molt units.

1997: el funeral de Diana

Isabel II va ser molt criticada per la seva aparent fredor després de la mort de la princesa Diana en un accident de cotxe el 1997 a París.

Malgrat els escàndols en la seva relació i el seu divorci el 1996, el príncep Carles va insistir perquè el seu cos fos repatriat. Se li van retre honors a l’Abadia de Westminster el 6 de setembre.

Gairebé un milió de persones es van amuntegar als carrers de Londres i uns 2.500 milions van seguir el funeral per televisió.

2002: el funeral de la Reina Mare

El funeral de la reina mare Isabel, el 9 d’abril del 2002, va marcar el final d’una era. Als seus 101 anys, va ser l’última emperadriu de l’Índia.

Més de 200.000 persones van acudir per presentar respectes davant el seu fèretre.

La mort de la seva mare, només dos mesos després de la de la seva germana Margarida, va provocar una allau de missatges de condolences i simpaties envers la reina, després d’anys de baixa popularitat com a conseqüència de la seva criticada reacció a la mort de Diana.

2011: el casament de Guillem i Caterina

El 29 d’abril de 2011, el casament reial més gran en una generació va ser vist per uns 2.000 milions de teleespectadors arreu del món i va donar nova vida a la monarquia britànica després d’anys de crisi.

Notícies relacionades

La reina permet al príncep Guillem que trenqui la llista original de convidats per incloure més amics de la parella i menys dignataris mundials.

2013: l’aniversari de la coronació

La cerimònia va tenir lloc a l’Abadia de Westminster el 4 de juny de 2013 amb motiu del 60è aniversari de la coronació d’Isabel II. L’acte va estar presidit per la corona d’or massís i l’oli beneït que es va utilitzar per ungir-la.