Final d’una era

Prohibida l’entrada al Parlament britànic a la delegació Xina que assisteix al funeral d’Isabel II

El president de la Cambra dels Comuns respon així a les sancions de Pequín imposades a diversos diputats per criticar la repressió contra els uigurs

Prohibida l’entrada al Parlament britànic a la delegació Xina que assisteix al funeral d’Isabel II

YUI MOK / POOL

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El funeral d’Estat d’Isabel II, el de màxim rang en el protocol britànic, serà també un gran esdeveniment diplomàtic. Durant unes hores al voltant de 500 mandataris i dignataris internacionals coincidiran dilluns a Londres per assistir a la cerimònia fúnebre. Una oportunitat per a cites i trobades al marge del gran esdeveniment.

El Foreign Office no havia facilitat divendres la llista oficial de convidats, però alguna presència és especialment molesta com és el cas de la Xina, que estarà representada pel vicepresident, Wang Qishan, a l’abadia de Westminster. El president de la Cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle, ha negat permís a la delegació xinesa per entrar a l’edifici del Parlament i desfilar davant el fèretre de la reina. Hoyle respon així a les sancions imposades pel govern de Pequín contra diversos diputats que han criticat el tracte que reben els musulmans de la minoria uigur.

També disgusta la presència de Recep Tayyip Erdogan, president de Turquia, i de Jair Bolsonaro, del Brasil, aquest en plena campanya electoral. Malgrat que el Brasil no pertany a la Commonwealth, Bolsonaro ha decretat tres dies de dol oficial. No han sigut convidats els dirigents de Rússia, Bielorússia, Birmània i l’Afganistan.

Les autoritats britàniques han demanat a mandataris i membres de les cases reials arribats de l’estranger que viatgin en vols comercials. S’ha fet una excepció amb el president dels Estats Units, Joe Biden, que segons Downing Street mantindrà una trobada amb la nova primera ministra, Liz Truss. El president de França, Emanuel Macron, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, els caps de Govern de països de la Unió Europea i el president de Polònia són altres dels molts que han confirmat la seva presència. L’última vegada que va tenir lloc un funeral d’Estat a Londres va ser el 1965, per la mort de Winston Churchill.

Esbroncat a Gal·les

Aquest divendres Carles III va viatjar a Gal·les, punt final a la gira per les nacions del Regne Unit que va emprendre després de ser proclamat rei. El monarca va ser esbroncat a les portes del castell de Cardiff per un petit grup de manifestants antimonàrquics portant pancartes en les quals es llegia «No és el nostre rei. És submissió colonial dels gal·lesos«, «Veritable democràcia ara» i «¿Per què una monarquia?». Hores abans a la BBC el ministre principal de l’Assemblea de Gal·les, el laborista Mark Drakeford, havia defensat «el dret legítim de la gent a protestar» i afegia que «l’actuació de la policia ha de ser proporcionada», després d’alguns incidents en dies anteriors, quan alguns agents, extralimitant-se en les seves funcions, havien detingut els que criticaven la monarquia.

Notícies relacionades

A última hora, Carles III junt amb els seus germans es disposaven a fer una guàrdia simbòlica, vetllant el fèretre de la seva mare, que es manté al Westminster Hall, per on continua desfilant una multitud incansable, malgrat les immenses cues i esperes previstes de 24 hores.

Un dels que va esperar pacientment durant 13 hores va ser David Beckham, a qui Isabel II havia nomenat cavaller de l’imperi britànic. El temps el va passar xerrant i compartint amb els seus veïns «patates fregides, sandvitxos, cafè i dònuts», segons va explicar. «El significat d’aquesta experiència és compartir alguna cosa, per celebrar la increïble vida de la nostra reina».

Temes:

Regne Unit