Crònica

L’última nit d’Isabel II al palau de Buckingham

El cos de la soberna partirà aquest dimecres en processó cap a Westminster Hall

L’última nit d’Isabel II al palau de Buckingham

JUSTIN TALLIS / AFP

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La reina Isabel II va tornar la nit de dimarts per última vegada al palau de Buckingham. Milers de persones que feia hores que esperaven sota la pluja van rebre amb crits de joia i aplaudiments l’arribada del cotxe de morts a la residència, símbol de monarquia britànica i llar oficial durant dècades de la sobirana. A l’interior, el taüt va ser rebut pel seu fill Carles i els seus nets Guillerm i Enric, juntament amb altres membres de la família reial. El fèretre va quedar instal·lat a l’Habitació Arc, (Bow Room) que dona al jardí i deu el seu nom a la seva àmplia finestra. Allà havia de passar la nit, després d’un breu traslladat a l’Habitació del Tron, perquè els empleats de Palau poguessin acomiadar-se d’ella. 

Aquest dimecres a primera hora el taüt partirà enmig d’una solemne desfilada en un armó, camí de Westminster Hall, amb Carles III al capdavant. La processó recorrerà al llarg de 40 minuts la gran avinguda del Mall, fins a arribar a Whitehall, seu dels quarters generals del govern i a la plaça del Parlament. La cerimònia podrà ser seguida pel públic en grans pantalles instal·lades als parcs reials, tot i que la previsió del temps és dissuasòria.

El privilegi d’Anna

L’avió que va traslladar a Londres el cos d’Isabel II des d’Edimburg havia aterrat a les set de la tarda a l’aeròdrom militar de Northolt, a l’oest de la capital després d’una hora de vol. Les restes de la sobirana van viatjar en un avió militar C-17 Globemaster de la Royal Air Force, el tipus d’aparell utilitzat recentment en l’enviament d’armes i ajuda humanitària a Ucraïna. Els mateixos models també que es van fer servir per evacuar personal i refugiats a Kabul el 2021, quan la capital afganesa va caure en mans dels talibans, segons va confirmar un comandament castrense a la BBC. A la pista, mullada per la pluja un dia de presagi tardoral, la primera ministra Liz Truss i el titular de Defensa, Ben Wallace, formaven part del petit grup que esperava el cadàver. Va ser una rebuda silenciosa, sense desfilades, ni himnes.

Acompanyant el fèretre de la seva mare anava Anna, la seva única filla, que s’ha mantingut junt amb les restes de la reina des de la mort, dijous. En un comunicat, la princesa va agrair, «el privilegi d’haver-la acompanyat aquestes últimes jornades. Haver presenciat l’amor i el respecte que tants han mostrat en aquestes jornades ha sigut una lliçó d’humanitat edificant».

Més mesures de seguretat de la història

El funeral d’Isabel II dilluns vinent implicarà l’operació de seguretat més gran en la història del Regne Unit. Més complexa encara que la inauguració dels Jocs Olímpics el 2012 o que els funerals de la Reina Mare i de Diana de Gal·les. Mai s’han reunit alhora a la capital tants presidents, caps d’Estat, xeics, membres de la reialesa europea i dignataris internacionals com en aquesta ocasió.  L’acabat de nomenar cap de la policia Metropolitana de Londres, Mark Rowley, ha descrit la celebració com «un desafiament massiu», però afirma que la seguretat està garantida. El desplegament comptarà amb 10.000 membres de les forces policials i 1.500 efectius més de l’exèrcit, amb franctiradors distribuïts a les teulades dels edificis situats en punts clau.  La vigilància es reforçarà amb l’ajuda de diversos helicòpters. D’acord amb fonts policials, el pla és complex, però molt precís i s’està preparant des de fa molt de temps.

Dos milions de persones

Tots els mandataris mundials arribaran a la capital britànica amb els seus propis equips de seguretat. D’acord amb els mitjans britànics, el president dels Estats Units, Joe Biden acudirà a l’abadia de Westminster des d’un lloc secret a l’oest de Londres.

Notícies relacionades

 Als carrers de la capital, les autoritats esperen una multitud que podria assolir els dos milions de persones. «Londres pot estar a vessar. Estem esperant cues de 12 o 15 hores per veure el fèretre i preocupa que aquestes files atraguin els criminals», ha declarat l’antiga superintendent de Scotland Yard, Parm Sandhu. «Les multituds poden ser objectiu terrorista» assenyala, mentre adverteix de com difícil que serà circular fins i tot a peu pel centre de la capital on ja hi ha números, carrers i places tallades al trànsit. 

 

Temes:

Regne Unit