Mort d’Isabel II

Carles III no pagarà impostos sobre la milionària herència d’Isabel II

El sobirà esquivarà el tribut a Hisenda a què estan obligats els ciutadans del Regne Unit i dona preavís d’acomiadament a un centenar d’empleats de la Casa Reial

Carles III no pagarà impostos sobre la milionària herència d’Isabel II

MARKUS SCHREIBER / AFP

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els privilegis desmesurats de la família reial del Regne Unit han tornat a quedar en evidència. Carles III no pagarà impostos sobre l’herència que li ha llegat Isabel II. Enormement rica, s’estima que la reina morta tenia una fortuna personal de 370 milions de lliures (427 milions d’euros). Qualsevol altre ciutadà estaria obligat a abonar a Hisenda un 40% d’aquests diners, equivalents a 170 milions d’euros. En el cas de Carles no serà així.

Quan la seva mare va començar a pagar impostos el 1993, es va estipular que, en el moment de la mort de la monarca, la fortuna passaria íntegra al seu successor al tron. «No crec que sigui just que el Rei no pagui l’impost de successió sobre la fortuna privada que ha heretat de la seva mare», afirma Robert Palmer, del moviment TAX Justice UK (Impostos, Justícia, Regne Unit), al capdavant d’una campanya per acabar amb el tracte excepcional al rei i que desemborsi els milions que li corresponen.

Decisió «despietada»

La mort d’Isabel II està provocant danys col·laterals. Per a alguns significarà perdre la feina, per a d’altres, la cancel·lació d’una cita mèdica important.

Dilluns, mentre a la catedral de Saint Giles a Edimburg se celebrava una vigília per la sobirana, un centenar de treballadors de Clarence House, el lloc fins ara seu oficial de Carles com a hereu, van rebre el preavís que serien acomiadats. Fa dècades que alguns d’ells treballen a la residència reial, segons ‘The Guardian’, que va oferir l’exclusiva.

Els afectats són financers, comptables, personal de comunicació, secretaris privats, de l’equip del fins aleshores príncep de Gal·les. L’acomiadament es va comunicar en un moment en què tot el personal de la residència està abocat, treballant a preu fet des de la mort Isabel II, tractant que els preparatius del funeral funcionin a la perfecció.

El sindicat de funcionaris ha criticat una decisió «despietada». Mark Serwoka, secretari general del Sindicat de Serveis Públics i comercials (PCS) afirma que, si bé «s’esperaven alguns canvis, atesos els canvis de paper en la família reial, l’escala i la velocitat a què s’han anunciat és extremadament cruel».

Cites mèdiques cancel·lades

Notícies relacionades

El dia del funeral de la reina ha sigut declarat festiu i el país s’aturarà completament amb tancament de comerços, incloses les cadenes de supermercats, escoles, centres esportius. Només els pubs es mantindran oberts. Com a conseqüència d’això milers de cites en la sanitat pública previstes per a aquell dia, amb metges de família, cirurgians i serveis de farmàcia, han sigut cancel·lades. La suspensió afecta particularment pacients amb càncer, problemes cardíacs, i els serveis de maternitat. Les urgències seran ateses, però en un moment en què la sanitat pública saturada té en llista d’espera 6,5 milions de pacients, no sembla la manera adequada de «mostrar respecte» a Isabel II. Dilluns també es mantindran tancats els bancs d’aliments. Serà un llarg cap de setmana per als que amb prou feines poden portar alguna cosa decent a la taula.

Gestos irats

Els impostos, els acomiadaments, són mala targeta de presentació del nou rei. A això s’hi ha d’afegir un parell de gestos malhumorats en els seus primers actes públics. En la cerimònia de la Proclamació va demanar amb gest irat a un ajudant que retirés un tinter que el molestava. A Irlanda del Nord dimarts es va equivocar de data i es va tacar de tinta. «Oh Déu, odio aquesta cosa», se’l sent dir aïrat, referint-se a la ploma, al veure que té els dits tacats.

Temes:

Regne Unit