"Volem que durin més"

Un grup de 25 nens i adolescents que viuen a prop del front de guerra a Ucraïna disfruten aquests dies, fins al 17 de maig, de les primeres Vacances de Pau que organitza la delegació del Govern a Catalunya. Estan allotjats a Pineda de Mar, Calella i Salou.

"Volem que durin més"

ELISENDA COLELL

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Olga té 15 anys. La seva vida es va aturar el 24 de febrer del 2022, quan l’Exèrcit rus va envair el seu país, Ucraïna. Ara amb prou feines surt de casa. Estudia batxillerat a través d’un ordinador i s’ha acostumat tant al soroll dels bombardejos que sap identifcar el tipus de míssils. "A casa no tinc motius per somriure, perquè quan no hi ha bombardejos penses si l’endemà n’hi haurà", explica aquesta adolescent de la ciutat d’Otxàkiv, a uns deu quilòmetres del front de guerra.

Ella és una dels 25 alumnes ucraïnesos que participen en les primeres Vacances de Pau, organitzades per la delegació del Govern a Catalunya, en la que és una iniciativa pionera a l’Estat. "Aquí hem tornat a tenir el somriure a la cara, per això volem que durin més", assenyala la noia.

"Més relaxats"

Els 25 nens i adolescents que participen en aquest projecte van arribar divendres a Barcelona. Alguns es coneixien, d’altres no, ja que assisteixen a diferents escoles de la ciutat. Uns ho fan en un centre educatiu que per la guerra s’ha traslladat a un búnquer. D’altres segueixen les classes de manera telemàtica. Arran del conflicte bèl·lic, la ciutat ha passat de tenir 16.000 habitants a tenir-ne 7.000. D’aquests, 850 són nens. "Necessiten un descans com aquest. Des que són aquí els veig diferents, més relaxats", agraïa l’alcalde Serhí Bitxkov.

Els menors estan allotjats a Pineda de Mar, a Calella de Mar i a Salou. "El poble s’assembla molt a com era la meva ciutat abans de la guerra. Estic molt agraïda. Em va impactar passejar tranquil·lament pel carrer, no hi estic acostumada", explicava la Irina, de 14 anys.

"M’agrada molt tot. He pogut veure el món que no havia vist fins ara i estem vivint dies molt feliços i alegres", assenyalava la Karina, d’11 anys. Aquests dies han anat a la platja, a parcs aquàtics, al Tibidabo, han visitat la Sagrada Família i, amb la pluja, han aprofitat per fer activitats esportives indoor. "Tenim moltes ganes de banyar-nos al mar. Espero que surti aviat el sol", implorava l’Olga.

Notícies relacionades

Cadascun d’aquests nens està marcat per la guerra. I els més grans en són molt conscients. "M’encanta l’hotel, la platja, les activitats que ens han organitzat, el bufet lliure.... però per a mi el més important és comunicar-me amb la gent. El meu pare ha mort al front i conèixer gent a qui li ha passat el mateix crec que em va bé per buscar solucions i ajudar-me a mi mateix", explica l’Artem, de 14 anys. Des que els bombardejos són diaris, fa mesos que no sortia de casa. "Al principi de la guerra no podia dormir sense medicació. És clar que tenim moltes seqüeles de la guerra però no puc dir si tindran efecte en la meva salut. Només espero que tot això s’arregli al més aviat possible", seguia l’Olga.

Els menors tornaran a Ucraïna el 17 de maig. Però el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha avançat que intentaran repetir el projecte, aquesta vegada amb una escola de Kíiv. Prieto ha insistit a desitjar que aquestes vacances siguin "un oasi de pau, il·lusió i diversió". "És una oportunitat d’un període de pau en temps de guerra", rebla. Per la seva banda, el cònsol d’Ucraïna, Vorobiov Artem, celebra que la iniciativa permetrà als nens portar a terme "una recàrrega emocional i física important". "Esperem que el projecte pugui continuar en altres ciutats", va desitjar ahir en l’acte oficial.