En presó preventiva

Condemnat a cadena perpètua un activista dels Drets Humans turc per «intentar enderrocar l’Estat»

  • Osman Kavala és acusat d’instigar les protestes de Gezi del 2013, i està en presó preventiva des de l’octubre del 2017

  • El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha reclamat en diverses ocasions la seva llibertat, i Turquia ara entra en un procés de ser sancionada i fins i tot expulsada del Consell d’Europa

Condemnat a cadena perpètua un activista dels Drets Humans turc per «intentar enderrocar l’Estat»

Sedat Suna

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de passar 1.637 dies en presó preventiva, Osman Kavala, activista pels Drets Humans, opositor i filantrop turc ha sigut condemnat aquest dilluns a cadena perpètua per haver «intentat enderrocar l’Estat». Kavala fa quatre anys i cinc mesos que és a la presó: el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha decidit en diverses ocasions a favor de l’activista, ordenant al govern turc que el posi en llibertat perquè la seva tancada és «arbitrària i il·legal». 

El Govern turc de Recep Tayyip Erdogan, no obstant, sempre ha fet cas omís de les ordres: Erdogan ha assegurat en diverses ocasions que Turquia no segueix els dictàmens de tribunals estrangers, malgrat que estigui obligada –com és en aquest cas– a fer-ho.

En el seu veredicte d’aquest dilluns, el tribunal d’Istanbul ha establert que «ha quedat demostrat que l’acusat va intentar enderrocar el govern», per la qual cosa Kavala ha sigut condemnat a cadena perpètua, tot i que, després, ha sigut absolt dels càrrecs que pesaven contra ell per «espionatge». Després d’aquesta decisió, la sala del tribunal ha esclatat amb esbroncades dels observadors en contra del jutge.

Una de les proves que s’han esgrimit en contra de Kavala, per exemple, era un mapa de Turquia que la policia va trobar a casa seva. Al mapa, el país estava dividit en diverses regions, segons les espècies d’abelles que habiten en cadascuna d’aquestes. Segons la fiscalia turca, aquest mapa, en realitat, amagava els plans de Kavala: la teoria era que el filantrop pretenia desmembrar i dividir Turquia entre diversos nous països.

Observadors internacionals

Observadors internacionals«La cadena perpètua que es demana en contra meu no es pot explicar a través del sistema legal ni com un error. És un assassinat realitzat a través de la instrumentalització política de la judicatura», ha dit Kavala en el seu últim torn de paraula en el judici, que han atès representants de diverses ambaixades occidentals en qualitat d’observadors. L’octubre de l’any passat, de fet, deu ambaixadors estrangers van firmar una carta conjunta demanant a Turquia que alliberés Kavala i que apliqués la decisió del TEDH.

Notícies relacionades

Turquia no només no va acatar, sinó que va amenaçar de declarar persona ‘non grata’ aquests diplomàtics, entre els quals es trobaven els ambaixadors de França, Alemanya i els Estats Units entre d’altres. Al final, cap representant estranger va ser expulsat, però el president turc va enviar un missatge clar: el destí de Kavala, a qui Erdogan anomena el «braç de George Soros a Turquia» es decidiria únicament al país turc.

Ara, Turquia s’exposa a ser sancionada pel Consell d’Europa per no acatar una decisió en ferm del TEDH. El procés que s’obrirà ara en contra de Turquia, asseguren els experts, serà llarg, i podria acabar amb l’expulsió del país de l’òrgan internacional.