Guerra a Ucraïna

Les sancions al primer accionista rus del turoperador alemany TUI creen una situació caòtica

Alexei Mordatxov va vendre a una societat ‘offshore’ blindada de la seva presumpta dona el gruix de la seva participació en el gegant alemany

Les sancions al primer accionista rus del turoperador alemany TUI creen una situació caòtica
4
Es llegeix en minuts
Matías Vallés
Matías Vallés

Periodista

ver +

Després de l’enfonsament del britànic Thomas Cook el setembre del 2019, a Mallorca ja només li quedava l’alemany TUI. No obstant, les urpades de la pandèmia s’han sumat a la guerra d’Ucraïna per conduir el turoperador gegant a un caos accionarial. Després de les sancions a l’oligarca Alexei Mordatxov (25.000 milions d’euros), accionista privat de referència amb un 34% del conglomerat, s’ignora el destí del paquet que defineix la seva participació.

La Unió Europea va buscar l’exemplaritat en una sanció al magnat de l’acer als tres dies de l’esclat de la guerra d’Ucraïna. La notificació de l’embargament de les accions especificava la voluntat que Mordashov «no pugui obtenir ni un euro de benefici de la seva participació». Mentre la UE es vanagloriava de la seva celeritat i contundència, l’oligarca afectat venia en aquesta mateixa data el 29,9% del seu paquet a TUI, el màxim permès sense optar al control absolut del turoperador.

Els indicis apunten que Mordatxov es va vendre a si mateix a través de la societat opaca Ondero, establerta a les Illes Verges Britàniques i alliberada per tant de donar raó sobre la seva propietat. Una vegada que es va obtenir la titularitat conforme a la legislació alemanya, l’accionista de control va resultar ser Marina Mordatxova, que d’aquesta manera es convertia en referent d’un entramat turístic clau per al futur de les Balears. La nova propietària no figurava per descomptat en la llista d’oligarques sotmesos a sancions.

Tot i que el llinatge de la desemmascarada Mordatxova apunta a la confessió d’un vincle matrimonial de l’oligarca amb la seva tercera dona, ni tan sols el llaç conjugal ha pogut ser desentranyat pels reguladors borsaris. La investigació en curs de les autoritats alemanyes pretén esbrinar si l’oligarca s’ha limitat a desempallegar-se de l’amenaça d’una immobilització, amb la venda a una ‘offshore’ blindada.

La sort de TUI, a punt de la fallida arran de la pandèmia i rescatada per successives ampliacions de capital instades per Berlín que Mordatxov sempre va replicar, és clau per al turisme mallorquí. La sigles de Touristik Union International encarnen des dels anys noranta la vinculació de l’illa amb Alemanya, al capítol de l’operació de paquets turístics.

A més de canalitzar un flux turístic milionari, TUI també enfoca el seu centenar llarg d’avions cap a Son Sant Joan. Ha sigut la primera companyia a despertar de la letargia de la covid, i les seves connexions reactivades uneixen Palma amb dotze aeroports europeus. També ha matinat en la navegació d’oci, i la silueta blavosa dels creuers de la sèrie ‘Mein Schiff’ ja han atracat al llarg d’aquest any al Dic de l’Oest.

El colós d’accionariat incert i sense rival a Europa controla també la firma Ultramar Express, així com el complex turístic Club Robinson de Cala Serena, equivalent germànic als llegendaris Club Med francesos. Al marge del negoci fluctuant, TUI participa directament en imperis hotelers mallorquins.

Grupotel és una de les cadenes mallorquines vinculades al grup vacacional més gran del continent, que presumeix sobretot en la seva documentació oficial del seu 50% en la gestora de la marca Riu, després d’haver compartit la propietat dels establiments. De fet, tant Carmen Riu com en l’actualitat el seu fill Joan Trian Riu han format part del Consell Supervisor del conglomerat alemany, un òrgan en el qual també s’alineava Mordatxov abans que el dos de març fos sancionat a desprendre’s del seu càrrecs.

Els membres de la família Riu han representat 21 milions d’accions de TUI, amb una participació actual del 3,6%. També els Matutes estan vinculats a la història del turoperador. L’entrada de Mordatxov en el capital es corresponia amb una inversió estratègica en representació de Moscou. Els canals de televisió de l’oligarca han recolzat Putin en la invasió d’Ucraïna, una dada crucial per a la persecució de la UE.

Notícies relacionades

Des del 5% de TUI que va adquirir inicialment, Mordatxov escenificava una operació destinada que el focus alemany de la companyia fos compartit pel conjunt Rússia/Ucraïna, que havien d’estrènyer llaços turístics amb Mallorca al mateix nivell que els països centreeuropeus. La pandèmia primer i ara la guerra han frustrat els somnis de garantir-se el control del destí vacacional de milions de compatriotes. Aquesta reordenació hauria sigut també decisiva per a les marques mallorquines associades al complex empresarial.

La sospitosa autovenda de TUI ha quedat invalidada, la qual cosa equival a la congelació del somni de Mordatxov, amb un dany reputacional suplementari i castigat per la borsa de Londres. L’oligarca pròxim a Putin ha mostrat fins ara una obstinació a prova de virus, a falta de saber si resistirà a les bombes. Itàlia també va immobilitzar el seu iot Lady M (65 milions), anomenat amb la inicial de la seva presumpta dona. És una embarcació més modesta que el luxós Nord (400 milions), a bord del qual circumnnavega una Mallorca que ha explorat per terra, mar i aire.