Crisi migratòria

L’ONU denuncia que Polònia i Bielorússia li prohibeixen accedir a les fronteres

  • L’Alt Comissionat ha denunciat que els dos països han impedit que prossegueixi la investigació

L’ONU denuncia que Polònia i Bielorússia li prohibeixen accedir a les fronteres

EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La situació a la frontera entre Bielorússia i Polònia es continua complicant. Els migrants continuen mirant d’entrar a la Unió Europea empesos per les forces de seguretat enviades pel Govern de Minsk i l’ONU ha denunciat aquest dimarts que els dos països li han negat l’accés a la frontera per impedir que continuï investigant les implicacions de la crisi migratòria.

La portaveu de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans Liz Throssell va explicar que un dels seus equips va poder anar a Polònia, però «sense tenir autorització per accedir a la zona fronterera», mentre que Bielorússia directament va bloquejar l’accés a tot el seu territori. Allà, l’equip desplaçat va limitar la seva feina a reunions amb representants del govern i la societat civil i a entrevistes amb 31 migrants arribats entre agost i novembre. «Demanem a les autoritats dels dos països que autoritzin de manera immediata l’accés a les zones frontereres als representants humanitaris i dels drets humans, als periodistes, als advocats i representants de la societat civil», ha exigit en una compareixença davant la premsa.

Condicions desastroses

Segons la portaveu, «les persones interrogades van descriure condicions desastroses als dos costats de la frontera, sense accés o amb un accés limitat a menjar, aigua potable i abric», va indicar Throssell. «La majoria va denunciar que quan eren a Bielorússia van ser colpejats o amenaçats per les forces de seguretat, i que aquestes els van forçar a creuar la frontera, mostrant-los per on podien fer-ho», va afirmar Throssell.

L’Alt Comissionat va demanar a Bielorússia que investigui aquestes acusacions i que «posi fi de manera immediata a aquestes pràctiques», i va cridar Polònia a deixar d’enviar els migrants a Bielorússia sense estudiar cada cas de manera individual.

Estratègia de Minsk

Els països occidentals acusen Bielorússia d’orquestrar el flux de milers de migrants cap a les fronteres de la UE com a represàlia per les sancions imposades després de les qüestionades eleccions del 2020 en què es va renovar el mandat d’Aleksandr Lukaixenko. Minsk rebutja aquestes acusacions i retreu a Varsòvia que hagi iniciat devolucions violentes de migrants que havien aconseguit entrar al seu territori.

Notícies relacionades

Referent a això, la portaveu va demanar a les autoritats locals que revisin la legislació nacional, que permet aquestes devolucions immediates malgrat que no estan emparades per la llei internacional.

Una altra pràctica de les autoritats poloneses criticada per l’equip que va visitar el país va ser la sistemàtica detenció dels migrants procedents de la frontera amb Bielorússia, malgrat que tal mesura hauria de ser «únicament un últim recurs, i aplicable només durant un període limitat de temps».