drama migratori

La tragèdia al canal de la Mànega provoca una altra crisi diplomàtica entre França i el Regne Unit

  • Boris Johnson publica a Twitter una carta en què demana a l’administració francesa que es faci càrrec dels migrants que arriben a territori britànic

  • L’executiu gal respon anul·lant una reunió amb la ministra de l’Interior britànica

La tragèdia al canal de la Mànega provoca una altra crisi diplomàtica entre França i el Regne Unit

Reuters

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

La tragèdia al canal de la Mànega, on dimecres van morir ofegades 31 persones migrants, amenaça de desembocar en una crisi diplomàtica entre França i el Regne Unit. Després de les llàgrimes de cocodril de dimecres i l’encreuament de declaracions de dijous, la tensió entre París i Londres ha pujat un esglaó més en les últimes hores. El govern francès va anul·lar la presència de la ministra de l’Interior britànica, Priti Patel, en una reunió amb altres països prevista per a diumenge. Una decisió presa en represàlia a la publicació dijous a la nit a Twitter d’una polèmica carta de Boris Johnson.

El ‘premier’ conservador exigia al president Emmanuel Macron que França es faci càrrec dels migrants que arriben al Regne Unit des del territori gal. «Proposo que impulsem un acord bilateral de readmissió per permetre el retorn de tots els migrants il·legals que creuen la Mànega», assegurava Johnson en la seva missiva. En aquest text, recordava que «la UE ha arribat a acords de readmissió amb països com Bielorússia i la Federació de Rússia». «Esperem que un acord d’aquest tipus també es pugui assolir ràpidament amb el Regne Unit», afirmava.

Tant el contingut com les formes a la publicació de la carta van indignar les autoritats franceses. «Estic sorprès per aquests mètodes que no són seriosos», va afirmar Macron divendres al matí. El fet d’haver enviat aquesta missiva resulta «una decepció», però haver-la publicat encara és «pitjor», va dir el ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin. També va anunciar que retiraven la invitació a Pratel en la reunió interministerial de diumenge, en què participaran França, Bèlgica, Holanda, Alemanya i la Comissió Europea.

Un capítol més en les turbulències entre Londres i París

Un capítol més en les turbulències entre Londres i ParísLa tragèdia de dimecres, que es va produir al naufragar una embarcació precària amb migrants (la majoria d’ells del Kurdistan iraquià i iranià), representa la pitjor d’aquest tipus al canal de la Mànega en els últims anys. Tot i que França i el Regne Unit comparteixen la mateixa política migratòria repressiva i focalitzada a combatre les xarxes de traficants, aquest drama humà ha propiciat un altre capítol més en les turbulències entre Londres i París.

Les relacions entre els dos països no han deixat d’empitjorar en els últims mesos a causa de la crisi dels submarins, les tensions pesqueres i l’arribada creixent de migrants al territori britànic des del francès. Unes ferides en diferents fronts que continuen supurant i sense estar resoltes. Així ho reflecteixen les accions de bloquejos aquest divendres per part de pescadors francesos als ports de Calais i Saint-Malo.

Travessies marítimes en augment

Notícies relacionades

Travessies marítimes en augmentMalgrat les discrepàncies entre l’executiu francès i el britànic, comparteixen el mateix grau de responsabilitat en la preocupant situació a la Mànega, sobretot en l’àmbit humanitari. La seva gestió migratòria amb puny de ferro ha afavorit que els migrants i refugiats intentin la perillosa travessia marítima. En els últims anys, s’han multiplicat les mesures de seguretat al túnel de la Mànega i el port de Calais, on abunden les barreres amb filferro espinós. Segons les associacions presents a la zona, la policia francesa assetja els migrants que viuen allà en pèssimes condicions trencant les tendes de campanya i dificultant les distribucions d’aliments.

Tot això dificulta que els migrants es puguin colar en algun camió per arribar al Regne Unit. Per aquesta raó, aposten per creuar el mar en barques inflables o fins i tot en canoes de piragüisme. Aquesta tendència va començar el 2018, però es va accentuar aquest any. El 2021, 31.500 migrants van salpar des de les costes franceses en direcció al litoral anglès i 7.800 van ser rescatats en alta mar. Abans de la tragèdia de dimecres, hi havia hagut quatre morts i tres desapareguts a causa d’aquestes travessies. Un fenomen inquietant que amenaça de convertir el canal de la Mànega en una immensa fossa comuna, com ja ha passat amb el Mediterrani.