Temporal d’hivern

La neu complica la situació a la frontera bielorussa

  • Les baixes temperatures

La neu complica la situació a la frontera bielorussa

REUTERS/Kacper Pempel

1
Es llegeix en minuts

L’hivern ha arribat a la frontera bielorussa en la qual es troben encallats milers de migrants procedents del Pròxim Orient. Les primeres neus compliquen una situació humanitària dramàtica per a desenes de famílies que esperen poder entrar a Europa empesos pel Govern d’Alexandr Lukaixenko cap a la Unió Europea.

El fred, la gana i la desesperació calen entre els que tracten de creuar cap a Polònia i els països veïns. Segons la UE, Minsk ha dissenyat una crisi migratòria a la seva frontera oriental per contraatacar per les sancions imposades per Brussel·les. Bielorússia ho ha negat repetidament.

La situació es tensa diàriament. Com és el cas de dos germans sirians que han sigut detinguts per guàrdies fronterers aquest dimarts a Polònia després de creuar des de Bielorússia. El jove de 24 anys i la seva germana de 28, que han preferit no revelar la seva identitat, buscaven un refugi al fred. «Només volíem un lloc càlid per asseure’ns», va dir el germà a Reuters, amagat amb la seva germana sota un arbre cobert de neu al bosc. «Fa molt fred... Si haguéssim sabut que seria així, no ho hauríem fet», va dir la germana amb referència al llarg viatge per arribar a Europa. Els activistes que treballen a la zona han estat proporcionant mantes als migrants en un esforç per protegir-los del fred.

Una «vida millor»

Notícies relacionades

Els germans, de Damasc, van dir que van sortir de Síria el 9 de novembre i només van creuar a Polònia a finals de la setmana passada després de ser empesos per oficials bielorussos. Ell treballava com a enginyer mecànic a casa i ella era artista. «Vam escapar amb l’esperança d’una vida millor i això és tot», va dir.

Polònia s’ha enfrontat a crítiques d’activistes de drets humans per fer retrocedir els migrants a Bielorússia sense permetre’ls sol·licitar protecció internacional. Varsòvia diu que Bielorússia hauria d’ocupar-se dels migrants, ja que es troben legalment al seu territori, i que les ofertes poloneses d’ajuda humanitària han sigut rebutjades.

Temes:

Bielorússia