Sense Netanyahu

Israel aprova el primer pressupost en tres anys i mig

  • Els comptes, avalats 10 dies abans del final del termini, han evitat el col·lapse del Govern i consoliden la gestió de Bennett en una rara estabilitat política

  • El nou pressupost inclou més de 8.000 milions d’euros destinats a millorar les condicions socioeconòmiques de la població palestina d’Israel

Israel aprova el primer pressupost en tres anys i mig

ATEF SAFADI

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel està de festa. Per primera vegada en tres anys i mig, el Parlament aprova un pressupost nacional. Deu dies abans de la data límit, els diputats de la Knesset han passat per 61 vots a favor i 59 en contra els comptes del 2021. «És el moment més important des que es va formar el Govern», anunciava el primer ministre, Naftali Bennett, des del faristol abans de la votació. En un debat maratonià que s’ha allargat més enllà de les cinc de la matinada, la coalició multicolor que governa Israel des de juny celebra una rara estabilitat política que s’estén al país.

«Després de tres anys i mig de caos, gestió fallida i paràlisi, anys en què el país va ser una eina en un joc personal, anys de quatre campanyes electorals una rere l’altra en un atzucac», Bennett s’ha enfrontat aquest dijous a l’hora de la veritat. I la coalició no ha fallat. La fràgil majoria s’ha assegurat en cada vot als centenars d’esmenes que componen els comptes per a aquest any. Els diputats han aprovat un pla de despesa de 609 mil milions de xéquels, uns 170.000 milions d’euros. Aquesta mateixa tarda reprendran el debat per aprovar el pressupost del 2022, que també es pot allargar fins a la matinada. 

Fins a l’últim vot, l’agressiu ex primer ministre Benjamin Netanyahu ha intentat entorpir el debat. «Hem d’enderrocar aquest govern d’irresponsables», ha dit l’ara líder de l’oposició després d’acusar Bennett d’encapçalar «un Executiu de mentiders». Netanyahu es va reunir amb membres individuals de la coalició en un esforç per persuadir-los de votar en contra del pressupost i fer caure el Govern, però no va tenir èxit.

Govern salvat

Si la Knesset no hagués aprovat els comptes abans del 14 de novembre, el país tornaria a la casella de sortida que tan bé coneix. Després de la desintegració del Parlament, s’haurien de convocar eleccions, les cinquenes en tres anys. En canvi, ara s’espera que l’aprovació del pla econòmic estabilitzi la coalició en el futur pròxim. Integrada per vuit partits polítics amb disparitats ideològiques i d’agenda en conflicte, va néixer pel desig de destronar el rei Bibi, que va dirigir el país durant tres lustres. 

La facilitat i la relativa velocitat amb què han aprovat el pressupost ha reforçat la coalició en el seu si i també de cara al públic. L’opinió pública israeliana veu com els seus líders són capaços de mantenir-se units malgrat l’escassa majoria d’un diputat i les profundes diferències ideològiques. Tot i que l’aprovació de 3.000 noves vivendes per a colons a la Cisjordània ocupada va crear les primeres desavinences en el Gabinet liderat per Bennett fins a l’estiu del 2023.

Fons per als palestins

Notícies relacionades

«Després d’anys de caos, hem format un Govern, hem superat la variant Delta [del coronavirus] i ara, gràcies a Déu, hem aprovat un pressupost per a Israel», ha tuitejat Bennett després de finalitzar el debat. Després de dormir durant unes hores, els legisladors han sigut convocats per aprovar el projecte de llei d’arranjament econòmic, que detalla com es posarà en pràctica el pla financer. També votaran els comptes del 2022, compost per 573.000 milions de xéquels, al voltant de 160.000 milions d’euros.

El més rellevant del nou pressupost són els més de vuit mil milions d’euros dedicats durant cinc anys a millorar les condicions socioeconòmiques de la població palestina d’Israel. El partit Ra’am ho havia exigit com una de les condicions per recolzar el pacte de Bennett i Lapid. Malgrat l’oposició de Netanyahu, aquests comptes dedicaran finançament al 20% de la població del país històricament oblidat. «¡Unes vacances per a l’Estat d’Israel!», ha celebrat Bennett a Twitter.